Eva Logo
9 mei 2017 in Opvoeding en gezin

"Lever regelmatig pizzapunten aan"

Examentijd. Voor de kandidaten zijn het pittige weken, maar voor hun ouders vaak ook! Want hoe sleep je je zoon of dochter door alle stress en lastige toetsen heen? Eva vroeg het aan aan de experts: de leerlingen zelf.

Hannah, 18 jaar, eindexamen VWO:

“Ouders moeten een beetje lief zijn, zeker als je wat overdreven reageert door de spanning. Soms wil je ook even met rust gelaten worden als je gestrest bent. Verder zou ik je kind moed inspreken en ze af en toe afleiden door even iets leuks te gaan doen. En tijdens de examenweek hun lievelingseten maken!” 

Robby, 16 jaar, eindexamen VMBO:

“Ouders kunnen het beste je mobiel afpakken tijdens de examentijd.” 

Sara, 17 jaar, eindexamen HAVO:

“Het kan helpen om de leerstof te overhoren. En ik vind het soms fijn om gewoon even te kletsen over wat ik net gelezen of geleerd hebt. Maar kopjes thee en chocola brengen is net zo belangrijk!”

 

"Natuurlijk moet je je best doen, maar de zon zal gewoon blijven opkomen"

 

Abel, 17 jaar, vorig jaar eindexamen VMBO:

“Ouders moeten niet zo stressen over examens, want uiteindelijk komt het allemaal goed. Een beetje stress is wel goed, maar niet te veel.” 

Jolinda, 17 jaar, eindexamen VWO:

“Ik heb er een hekel aan als mijn ouders vragen of ik gestrest ben of zenuwachtig.”

Jerphaas, geeft bijles in exacte vakken:

“Als bijlesgever krijg ik best veel mee! Mij valt op dat veel ouders heel erg meeleven, maar zelf vertel ik leerlingen ook vaak hoe betrekkelijk de examentijd is, hoe kort het duurt en hoe weinig het daarna nog echt betekent. Natuurlijk moet je je best doen, maar de zon zal gewoon blijven opkomen.”

Bart, 18 jaar, eindexamen VWO:

“Een nieuwe I-Phone 7 is ook wel handig, voor als je bijvoorbeeld je rekenmachine even niet bij de hand hebt." ;-)

Esmee, 19 jaar, vorig jaar eindexamen VWO:

“Ik vind dat scholieren vrijstelling verdienen van dagelijkse klusjes zoals vaatwasser uitpakken of de tafel dekken. En misschien kunnen ouders zorgen voor een avondje ontspanning. Bijvoorbeeld een filmpje kijken of ergens wat drinken, want ontspanning is heel belangrijk tijdens examens.”

Lideweij, 16 jaar, eindexamen VMBO:

“Ik vind het fijn als ze me zoveel mogelijk mijn eigen gang laten gaan.” 

Daniël, 18 jaar, eindexamen VWO:

“Ouders moeten zorgen voor een goede en rustige werkplek, zodat je je goed kan concentreren. En regelmatig koffie bijschenken en vragen of ze nog een pizzapunt willen… Serieus, je moet goed eten tijdens je examens hoor! Maar ’s avonds geen koffie meer, anders kan je niet op tijd slapen, haha!”