Eva Logo
1 mei 2017 in Uit & thuis

Recept: een wereld van sushi!

Sushi is heerlijk om te bestellen, maar 'm zelf maken is ook leuk! Hier vind je het recept voor de perfecte sushi-rijst en een verrukkelijke sushi-burger.

De basis: goede sushi-rijst

Wat heb je nodig:

·      500 gram sushi-rijst van goede kwaliteit (mooie ronde korrel).

·      6 eetlepels rijstazijn

·      2 theelepels zout

·      4 theelepels suiker

En verder:

·      een pan met dikke bodem

·      schone theedoek

·      schaal (niet diep) van hout, glas of aardewerk.

·      spatel of platte pollepel van plastic of hout

·      waaier (of een dik stuk karton) 

Zo maak je de perfecte sushi-rijst:

1. Allereerst moet je de rijst zorgvuldig wassen. Dit doe je door steeds water bij de rijst te doen (de rijst onder water). Dan roer je met je handen door de rijst met ronde bewegingen. Laat de korrels ook door je vingers glijden. Giet het water af en herhaal dit (zo’n vier keer) totdat het water dat je afgiet helder is. Doe de rijst in de pan. Laat nu de rijst 10 minuten zo staan, zodat de korrels wat vocht opnemen.

2. Giet het water erbij. Doe het deksel op de pan en breng op hoog vuur de rijst aan de kook. Laat 10 minuten koken. Zet het vuur nu middelhoog en laat de rijst 5 minuten koken. Kook vervolgens de rijst op laag vuur nog eens 12 minuten. Haal het deksel van de pan (laat het condenswater niet op de rijst druppelen) en plaats er een theedoek over. Leg het deksel op de theedoek en laat de rijst zo nog eens 15 minuten staan.

3. In de tussentijd maak je de sushi-azijn. Verwarm de rijstazijn in een kleine steelpan en voeg daar de suiker en het zout aan toe. Blijf roeren totdat zout en suiker opgelost zijn in de azijn. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Proef de azijn. Hij moet niet te zuur zijn. Er is ook kant en klare sushi-azijn te koop. 

4. Schep de rijst in de schaal. Sprenkel wat azijn over de rijst en begin met het omscheppen van de rijst terwijl je wappert met de waaier of het stuk karton, om de rijst geleidelijk te laten afkoelen. Doe dit totdat je alle azijn goed hebt verdeeld over de rijst. De beste temperatuur is lauwwarm. Te hete sushi-rijst is niet goed voor de nori-vellen of de andere ingrediënten.

 

Sushi-burger

Dit heb je nodig (voor 4 burgers):

- 500 gram sushi-rijst (basisrecept)

- 100 gram verse zalm of gerookte zalm

- 100 gram tonijn

- 2 grote paarse shiso-bladeren

- 1/2 komkommer in plakjes

- 1 theelepel furikake (Japans strooisel van bonito, sesamzaad, en zeewier,

te koop in de toko)

- paar eetlepels kewpie (Japanse mayonaise)

- bakring met een doorsnede van ongeveer 9 cm

- wasabi-mayonaise

Zo maak je het:

Vul bakring met een laag sushirijst van ongeveer 2 cm. Druk de rijst wat aan. Neem uit de vorm. Maak acht van deze rondjes.

Smeer er een dun laagje kewpie op. Bedek het ‘broodje’ vervolgens met 2 shiso-blaadjes. Beleg nu met drie schijfjes komkommer,  een of twee mooi gesneden plakken rauwe zalm en een plak tonijn. Leg daarop het andere ‘rijst-broodje’.

Bestrooi met furikake, en garneer met een klein toefje wasabi-mayonaise.