Eva Logo
22 mei 2017

Vijf tips: koken met restjes en kliekjes

Meer dan 40 procent van het eten belandt in de afvalbak: dat blijkt uit het televisieprogramma ‘De monitor’. Deze voedselverspilling is slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Daarom vijf tips hoe je makkelijk iets lekkers van je restjes en kliekjes kunt maken.

1. Op een mooie zomerse dag kom je vol goede moed van de supermarkt thuis met kilo’s fruit. Dit met het vooruitzicht op gezonde smoothies en instagram-waardige schaaltjes yoghurt met fruit. Geweldig plan natuurlijk, maar in werkelijkheid is een boterham met pindakaas toch iets praktischer. En die banaan? Die wordt bruiner en bruiner…De tip: prak je inmiddels bruin geworden banaan en doe er twee eieren bij. Even goed klutsen en je hebt het perfecte beslag voor bananenpannenkoeken!


2. Iets te enthousiast geweest met groenten inslaan? Van verschillende restjes groenten kun je een heerlijk soepje maken! Verhit je groenterestjes, doe er wat aardappel- of peulvruchten bij en voeg tot slot water en kruiden toe. Alles pureren en smullen maar!

3. Meer zin in een salade met het zomerse weer? Neem wat gekookte pasta of rijst en eventueel ook tonijn. Snij restjes groenten, zoals komkommer, tomaat, lente-ui, wortel of sla klein en voeg toe. Breng je salade op smaak met dressing kruiden en croutons van oud brood.

4. Voor een lekkere, gezonde en voedzame lunch is een omelet, gemaakt van restjes, altijd een goed idee! Snij restjes groenten zoals paprika, courgette, champignons of prei klein en mix dit met ei, kruiden en eventueel wat melk. Bak het mengsel 15 minuten aan beide kanten gaar, et voilà!

5. Heb je naast groenten ook restjes vlees(vervanger) over? Maak een heerlijke roerbakmaaltijd! Bak je restjes vlees en kruiden op in de pan. Voeg restjes groenten toe en mix met wat noodles of rijst. Jammie!

Wat zijn jouw lekkerste recepten of tips met restjes? Laat het weten in de reacties!

 

Bron: Voedingscentrum