Eva Logo
24 mei 2017

Zin in nieuwe dingen

Na elf jaar de eindredactie van Eva gedaan te hebben, draagt Marlies Medema het stokje over aan Martineke Poppe. Tijd voor een gesprek.

We horen spannende geluiden over veranderingen binnen de redactie, vertel!

Marlies: “Ik doe het eindredactiewerk al elf jaar lang met veel plezier. Het zit als een comfortabele jas. Maar de afgelopen tijd begon ik mijn eerste liefde, het schrijven, steeds meer te missen. Ook had ik behoefte om nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld door eens een ander project te doen. Af en toe keek ik naar vacatures buiten de EO, maar de combinatie van verschil maken vanuit je geloof en tegelijkertijd veelzijdigheid, is echt uniek. In overleg met hoofredacteur Minella heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt: ik laat de eindredactie los en word ‘gewoon’ crossmediaal redacteur. Toen Minella vertelde dat ze eraan dacht om Martineke in mijn plaats te vragen voor de eindredactie, klopte dat voor mijn gevoel helemaal!”

Martineke, had jij dit zien aankomen?

Martineke: “Helemaal niet! Net als Marlies volgde ik ooit de opleiding Journalistiek, maar werkte jarenlang als communicatieadviseur. Onder andere bij de EO. De laatste jaren begon het wel te knagen: ik verlangde ernaar om zelf verhalen te ontdekken en te schrijven. Toen er vorig jaar een vacature was bij Eva, trok ik de stoute schoenen aan en maakte de overstap. Wat een geschenk! De interviews, de vrouwen die ik ontmoet, de evenementen: werken voor Eva vind ik geweldig. Toch schoot het laatst gek genoeg heel even door mijn hoofd: stel dat Marlies ooit zou stoppen met de eindredactie, dan zou ik die functie écht heel leuk vinden! Maar ik had natuurlijk niet verwacht dat dit werkelijk zou gebeuren. Marlies was immers helemaal op haar plek als eindredacteur.”

Waar heb je zin in en waar zie je tegenop?

Martineke: “Ik kijk uit naar alle verhalen die ik mag lezen en het nadenken over inhoud van het blad: welke onderwerpen passen bij Eva? Hoe steken we een verhaal in? Het lijkt me heerlijk om daar met vakgenoten over te sparren, met de redacteuren en de freelancers. We delen immers dezelfde passie voor schrijven. Maar ik zie ook wel de grote verantwoordelijkheid van het eindredacteurschap. Marlies heeft hele grote schoenen om te vullen! En ik zie wel een beetje op tegen het overzicht en de structuur die je als eindredacteur moet bewaken en volgen...”

Marlies: “Gelukkig ligt die structuur er eigenlijk al sinds het ontstaan van Eva, dat komt helemaal goed! En Martineke is een kei in taal en enorm creatief, dus dat zijn mooie vooruitzichten voor het blad.”

Martineke: “En gelukkig maken we Eva met een heel sterk team vaste redacteuren. We werken echt sámen aan onze producten. Alles wat we doen is een beetje van ons allemaal.”

Marlies, wat ga jij nu precies doen?

Marlies: “Ik zal in ieder geval voor Eva blijven schrijven, daar geniet ik zo van! Daarnaast mag ik me bezighouden met de vernieuwde Eva-website en social media. Enorm leuk, er gaat echt een nieuwe wereld voor me open. En tot slot mag ik het komende anderhalf jaar de projectleiding doen van Eva’s nieuwe goede doel in Colombia.

Eva is op dit moment enorm in beweging! We zijn aan het nadenken over onze visie en welke evenementen en acties daarbij passen. Super dat we daar allemaal op onze eigen manier bij betrokken mogen zijn!”