Eva Logo
19 juni 2017 in Geloof

Creatieve gebedstips - Luisteren

Actief luisteren. Een officiële term uit de klinische psychologie. Bij actief luisteren gaat de luisteraar na of hij de boodschap van de spreker begrepen heeft. Het doel van actief luisteren is om het wederzijds contact te verbeteren. Door te actief te luisteren kunnen we niet alleen horen naar wat God zegt, maar ook Zijn hart erachter verstaan.

Stiltewandeling

Maak een wandeling door de natuur. Zoek een plek waar je in de aanwezigheid van Gods schepping bent, en waar stilte is. Op die manier heeft God ruimte om te spreken. Laat je verwonderen door wat je ziet. Vraag God te spreken. Soms is de stem van God niet meteen een heldere zin, maar laat de Heilige Geest je iets zien door je eigen gedachtegang. Wees dus niet te krampachtig, maar geniet en wees ondertussen bewust van wat in je gedachten op komt. Misschien is het een beeld, misschien een gevoel, een woord, of misschien juist een enorme vrede die je mag ervaren van Zijn aanwezigheid.

Aanbidding

Je kunt op verschillende manieren aanbidden. Bijvoorbeeld door in stilte onder de indruk te zijn van wat God gemaakt heeft, maar ook op een van de bekendste manieren die we kennen: muziek. Als je een instrument hebt, kun je dit erbij pakken. Begin te zingen en vraag God om in je muziek te komen. Zing dan wat in je hart opkomt. Zo ervaar je dat de Heilige Geest zal gaan spreken door je heen, want de Heilige Geest wil niets liever dan de Vader aanbidden. Vertrouw erop dat het niet ligt aan je eigen muzikale kunsten, dat aanbidding geen perfectie hoeft te zijn, maar dat het puur mag zijn, uit je hart mag komen. Dát is voor God het werkelijke offer (1 Samuel 16:7).

Geef hem je tijd

Als je eens een dagje vrij hebt en je wilt eigenlijk wel eens weten waar God jou op dat moment kan gebruiken, vraag het Hem eens. God wil je inzetten, dus wat komt er in je gedachten op als je vraagt: ‘God, waar wilt U mij vandaag hebben?’ Misschien hoor je niks, misschien wil God juist dat je even zelf de tijd neemt om te genieten van je vrijheid, maar het kan ook zijn dat je opeens aan iemand moet denken die wel een bezoekje kan gebruiken. Maar die invulling mag God geven!

Lees de Bijbel

 

Zo simpel. En toch zo essentieel. De Bijbel is een levend boek. God zegt zelf dat Hij door zijn woord spreekt. Het mooie is om te gaan ervaren hoe God ook echt persoonlijk tot jou spreekt. Dat je een tekst tegenkomt waarvan je weet: dit komt van boven. Hoe heerlijk is het om te weten, maar ook te ervaren dat zijn oog op jou is. Gewoon door thuis op de bank je Bijbel open te slaan.