Eva Logo
20 juni 2017

Levenslessen van Marit

De eerste levensles van Marit zit natuurlijk in het verhaal van Nemo, het dappere anemoonvisje uit Finding Nemo. Zijn vader is bang voor wat hem nog meer kan overkomen, maar Nemo zwemt dapper door de oceaan. Lees hier de andere levenslessen van Marit.

Les 1: Ik wil altijd openstaan voor andere meningen, en nieuwe dingen leren

We leven in een maatschappij waar bijna iedereen altijd en overal een mening heeft, ikzelf incluis. Toch geloof ik dat de wereld een stukje mooier wordt als we wat vaker echt naar elkaar luisteren, en onze eigen mening niet te stevig neerzetten. Ooit ontmoette ik een man van een jaar of 70. Hij was zo open, zo vriendelijk en luisterde zo oprecht naar mij. Dat vond ik bijzonder, omdat je dat bij oudere mensen niet vaak ziet. Zijn filosofie was dat hij altijd en van iedereen nog iets nieuws kon leren. Echt verfrissend!

Les 2: Niet iedereen gaat je leuk vinden

Poe, wat vind ik dit ontzettend moeilijk! Ik ben een enorme people pleaser, en daar heb ik best veel last van. Het afgelopen jaar ben ik hier enorm tegen aangelopen. Ik doe veel dingen omdat ik graag wil dat andere mensen mij leuk, slim, mooi, of wat dan ook vinden. Ik zoek dus bevestiging bij anderen, in plaats van bij mijzelf. Ik ben aan het leren om vaker nee te zeggen, en te kijken naar wat ik zelf graag wil, en of iets ook echt goed is om te doen. Natuurlijk is het ook mooi om iets voor een ander te doen, maar dat moet niet voortkomen uit angst om afgewezen te worden.

Les 3: Wees lief voor jezelf

Ook dit is een les waar ik dagelijks mee worstel. Het afgelopen jaar heb ik (met hulp van een psycholoog) ontdekt dat ik ontzettend veel moet van mijzelf. Ik wil een mooie meid zijn, een goede vrouw voor mijn man, een fantastisch bedrijf hebben, een goed lijf, succesvol zijn en nog zo veel meer. Het lastige is dat al die dingen helemaal niet steeds haalbaar zijn. En zeker niet allemaal tegelijk. Toch ben ik best veel bezig met mijzelf vergelijken met anderen. Iets wat ik heel hard probeer af te leren. Lief zijn voor mijzelf is daarin de sleutel. Sneller tevreden zijn, kijken naar alles wat goed gaat, en naar alles wat mij echt gelukkig maakt. Maar ik zal niet liegen; dat is een behoorlijke struggle!

Finding Nemo: First Day of school