Eva Logo
Griëtte Vonck hoofdredacteur Eva
28 juni 2017 in Liefde & Relatie

Tips voor een hemelse vakantie

"Het lijkt erop dat ik de neiging heb om snel te ontploffen als het warm is," schrijft Griëtte Vonck, getrouwd met Duurt en moeder van vier. "Bij twee van mijn kinderen zie ik hetzelfde probleem. Wat leef ik hen voor?" Een blog over relatie- en vakantiestress - en een 'hemelse' kijk op ruzie in de tent.

Ik denk terug aan onze vakantie in Zeeland. Met koffers gepakt stond ik in onze tent klaar om me naar de trein te begeven. Woest was ik op Duurt, mijn man, en reken maar dat hij dat gehoord had. En de buren ook…. Ik was me zwaar bewust van de dunne tentwandjes en zij waren eigenlijk het enige dat me op dat moment weerhield de tent daadwerkelijk uit te stappen.
De kinderen kwamen terug van het ijsje dat ze gekocht hadden van het geld dat ze toegegooid was; gaan jullie maar zwemmen en een ijsje halen. ‘Hebben jullie nu nog steeds ruzie? vroegen ze, net iets te hard. Om vervolgens elkaar in de haren te vliegen omdat er één een scheet gelaten had.
Jongens! Hou op! Zachtjes, straks horen de buren jullie!

Die camping werd een leeromgeving voor ons allemaal

Nadat iedereen afgekoeld was en ik erkende dat mijn boosheid ook voor hen niet leuk was, sprak ik mijn ‘sorry’ uit naar de kinderen. Ik was heel erg boos, maar had niet het zo moeten zeggen. Ik denk er nog wel eens aan terug, en de kinderen kunnen het nog goed herinneren. Die camping werd een leeromgeving voor ons allemaal.

Dat zijn de momenten wanneer ik bewust wordt van de grote invloed die ik als ouder op mijn kinderen heb. In het boek Hemelse Huizen is er een hoofdstuk gewijd aan het thema ‘voorleven’. En dan niet (alleen); ik doe, mijn kinderen doen mijn na. Voorleven werkt twee kanten op.
Natuurlijk zijn we geen perfecte mensen. We zijn geen perfecte voorbeelden- en we zijn ook niet altijd consequent. Eerlijk zijn over je fouten en tekortkomingen is óók een rolmodel zijn. Waar je sorry zegt en durft te erkennen naar je kinderen dat je gedrag tekort schoot, leef je ze voor dat ook zij leren omgaan met hun tekortkomingen en fouten. Eerlijk zijn en nederig, dat maakt ons tot mooie en echte voorbeelden voor onze kinderen, ook en juist als we tekort schieten. Geniet, ontspan en begin weer opnieuw met elkaar! Fijne vakantie!

(onder de banner vind je tips voor een 'hemelse' vakantie)

Tips voor een ‘hemelse’ vakantie

Tip 1: Perspectief, perspectief, perspectief

Dat er voortdurend anderen zijn die jou zien opvoeden en daar iets van vinden, is een realiteit. Ook op vakantie. Bedenk voor jezelf: wat is de reden dat ik dit vervelend vind? Vind ik de mening van anderen te belangrijk? Hangt mijn eigenwaarde als ouder af van wat anderen wel of niet van me denken? Besef dat je belangrijkste publiek God zelf is. Hij heeft deze kinderen aan je toevertrouwd en we leven voor Hem. 

Tip 2: Laat perfectie los

Niemand is perfect, dus maak perfect gedrag vooral niet het einddoel in de opvoeding van je kinderen. Perfectie is niet het einddoel en het is ook geen eis aan jouw ouderschap. 
Je mag ontspannen! Je imperfectie maakt jou mens. Je kunt je er ook kind niet voor behoeden dat het door jouw imperfectie beïnvloed zal worden. Het onderstreept dat jij én je kind Jezus nodig hebben. 

Je mag er vervolgens wel op vertrouwen dat God je de kracht geeft om een soort ouder te zijn die Jezus weerspiegelt.

Tip 3: Wees eerlijk jezelf

Als je je eigen gedrag terugziet in je kind, is dit een prachtig moment om iets van jezelf te laten zien. Deel hoe jij ermee worstelt, laat zien dat je je kind heel goed begrijpt en laat van daaruit zien welke stappen je zelf al hebt genomen om er verandering in te brengen. Leg je kind de vraag maar voor of hij of zij graag wil veranderen. Een prachtig moment om samen te bidden, of zelfs je kind te vragen om voor jou te bidden, terwijl jij dit doet voor je kind.

Tekst: Griëtte Vonck

Wil je ook oefenen om ‘een hemels huis' te laten ontstaan: een huis waarin God aan het werk gaat met kinderen én ouders? In het boek Hemelse Huizen worden 10 gebieden uitgewerkt die je handvatten geven om hiermee aan de slag te gaan. Kijk hier voor meer informatie en om te bestellen.