Eva Logo
18 juli 2017

De vijf mooiste kerken van Europa!

In ons drukke bestaan doen we het eigenlijk nauwelijks: zomaar even een kerk binnenlopen, even rondkijken, neerploffen op een van de banken, genieten van de rust en de stilte. Op vakantie is het daarentegen voor veel mensen vaste prik. In dit artikel de vijf mooiste kerken in Europa!

1. Borgend Stavkirke

Deze bijzonder kerk in Noorwegen werd gebouwd in 1182 en werd gewijd aan Sint Andreas. Het is de bekendste van de 28 'staafkerken' in Noorwegen. De kerk heeft een typisch Middeleeuws karakter en is sinds de bouw nauwelijks aangepast. Weer eens wat anders dan de Sint Pieter, zeker de moeite waard!

 

2. Sagrada Familia

Een echte must-see is de Sagrada Familia in het mooie Spaanse Barcelona, gemaakt naar het ontwerp van Antoni Gaudi. De naam betekent 'heilige familie'. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. De officiële opleveringsdatum is op dit moment 2026. De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de giften die bezoekers geven. Inmiddels duurt de bouw zo lang, dat de voltooide gedeelten gerenoveerd moeten worden! 

3. Wieskirche

Hier zie je de Wieskirche in Duitsland in de winter, wat een plaatje! Deze kerk bevindt zich aan de voet van de Duitse Alpen. De kerk werd gebouwd in de ln de late jaren 1740 door twee broers. De kerk is zowel een toeristische trekpleister als een bedevaartsoord. Aan de buitenkant heeft het gebouw redelijk strakke lijnen, maar de binnenkant is bekleed met krullen en golven. Hier herken je de typische stijl van de Barok.

4. Notre Dame

Een weekendje Parijs op de planning staan? Dan kan je deze kathedraal niet overslaan! De prachtige Franse kerk in het centrum werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Over de bouw is dus behoorlijk lang gedaan, maar het resultaat mag er zijn! Het beroemde gebouw is gebouwd in vroeggotische stijl: veel spitsbogen, prachtige hoge glasramen en aan de buitenkant luchtbogen die de dikke buitenmuren ondersteunen. Ook staat de Notre-Dame de Paris bekend om de vele beelden die de buitenkant van de kerk sieren. Met name de waterspuwers zijn wereldberoemd; al eeuwenlang kijken ze vanaf grote hoogte uit over de stad. Vroeger hadden de beelden bonte kleuren, maar door de eeuwen heen is de verf weggesleten. 

5. Winchester Cathedral

Last but not least: deze anglicaanse bisschopskerk in Zuid-Engeland. Het is een van de grootste kathedralen van Engeland! Het oudste deel dateert uit het begin van de twaalfde eeuw. De kerk trekt vele toeristen, onder andere vanwege het graf van de beroemde romanschrijfster Jane Austen, die in Winchester overleed.

6. Mikri Mitrópoli

Door Tango7174 - Eigen werk, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15877451

Oké, nog een kleine bonus voor de liefhebbers. Grote kerken zijn prachtig, maar stiekem zijn kleine kerkjes soms nog veel leuker! De Kleine Metropolitaan (in het Grieks Mikri Mitrópoli) staat in Athene en is met 7,5 meter breed en 11,5 meter lang de kleinste kerk van de wereld!