Eva Logo
9 juli 2017

Het beste leesvoer tijdens de vakantie

Bij vakantie denk je misschien aan ver weg, een lange autoreis en een zonnig land. Maar lang niet iedereen reist af naar verre oorden in de zomermaanden. Daarom delen wij wekelijks onze leukste vakantiethuisblijftips met deze week vijf prachtige boeken!

Hoe lekker is het om in de vakantie op de bank of in de zon weg te dromen bij een goed boek? In je verbeelding reis je af naar de verste landen, mooiste plekken en onderga je de ingewikkelde keuzes van de hoofpersonen. Een aantal boeken die je echt moet lezen!

Een dappere verpleegster

Anna groeit op in stilte en eenzaamheid. Na de dood van haar ouders moet ze alleen voor de boerderij zorgen. Omdat het werk haar teveel wordt, stemt ze in met een huwelijk met een Belgische boer, die naar Nederland is gevlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog. Na een hevig conflict besluit haar man naar het front te gaan. Anna reist hem achterna om hem te zoeken. Ze komt via Mairi, een hoofdverpleegster, terecht in een van de fonthospitalen. Daar ziet ze de wreedheid van de oorlog, die grenst aan waanzin. Ondanks de chaos en verwarring geeft Anna de moed niet op, en blijft ze zoeken naar haar echtgenoot.

Rode papaver is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de moed van twee verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog. Misschien ken je schrijfster Els Florijn van het prachtige boek: Het meisje dat verdween.

Rode Papaver, Els Florijn, 2017, VBK Media, ISBN 9789023996965, € 18,99.

Verlies, rouw en hoop

Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.'

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.

Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.

Sara en Liv, Suzan Hilhorst, 2017, Hollands DIEP, ISBN: 9789048839667, € 19,99.

Het Italië van toen

Wanneer de arts Amedeo Esposito op het kleine eiland Castellamare in 1914 zijn praktijk opent, wordt hij met argusogen bekeken. Maar hij trouwt en krijgt een zoon. Als hij door een schandaal zijn positie en aanzien verliest, heropent hij samen met zijn vrouw het enige café van het eiland. Dat wordt het middelpunt van de familie – en van het eiland, waar de eilandbewoners komen om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen. Het verhaal van de Esposito’s beslaat vier generaties, een verhaal vol liefde en strijd, oorlog en vooruitgang, waar op de achtergrond de geschiedenis doorgaat.

De lange dagen van Castellamare van Catherine Banner is een prachtige familieroman die zich afspeelt in Italië. Een aanrader voor wie houdt van de romans van Isabel Allende en van Schitterende ruïnes.

De lange dagen van Castellamare , Catherine Banner, 2017, Luitingh-Sijthoff, ISBN 9789024576593,€ 19,99.

Onverwachte liefde

Schrijfster Grace Evangeline heeft een nieuw doel: haar nieuwste roman als musical op Broadway krijgen. Mét toneelschrijver Devin Bressard als producer. Sterker nog, ze wil met niemand anders samenwerken. Maar Devin weet alles van het commerciële succes van Grace' 'romans', die het in zijn ogen niet halen bij zijn literaire toneelstukken. Tijdens een ontmoeting maakt hij haar voorstel met de grond gelijk. Woedend gooit Grace haar glas ijsthee in zijn gezicht. Ze laat haar werk niet zomaar afkraken en ze zal het hier zeker niet bij laten. Zelfs als dat betekent dat ze hem stalkt en zijn vriendengroep infiltreert.

Devin mijdt haar, maar dan wordt hij gedwongen met haar samen te werken aan een nieuw project. Hij komt erachter dat het niet meer alleen zijn waardigheid en professionaliteit zijn die op het spel staan. Ze zijn op elkaar aangewezen en hun strijd om wie er gelijk heeft, verandert in een onbedwingbare passie.

Ik wist het wel, Kirsten Heitzmann, 2017, Uitgeverij Voorhoeve, ISBN 9789029726245, € 19,99.

Verloren zoon

Op zijn achttiende verlaat singer-songwriter Cooper O'Connor het huis van zijn vader voorgoed, op naar een glanzende muziekcarrière. Althans, dat verwacht hij.  Maar al snel is hij alles kwijt. Na vijf moeizame jaren wordt hij verliefd op Daley Cross en haar prachtige stem. Hun vriendschap groeit, maar voor hij zijn liefde kan bekennen, wordt hem een misdaad in de schoenen geschoven, schiet iemand hem neer en laat hem achterin een brandend huis. Wonder boven wonder overleeft hij, maar zijn stem is voor altijd beschadigd: hij zal nooit meer zingen. Hij keert terug naar de bergen van Colorado. Daar hoopt hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Op vergeving en verzoening met zijn vader is geen kans meer, maar hij besluit zijn gave in te zetten om anderen te helpen, hopend dat er op een dag bevrijding komt.

Ver van huis van Charles Martin is een nieuwe, prachtige roman over een verloren zoon en de helende kracht van muziek. 

Ver van huis, Charles Martin, 2017, ISBN: 9789029726412, Uitgeverij Voorhoeve, € 21,99.