Eva Logo
Vakantie autisme
3 juli 2017 in Liefde & Relatie

Met autisme op vakantie

"Het was prachtig weer, niet te heet, precies goed. Desondanks werd het een loodzware week." Esther de Graaff is moeder van Tom (11). Tom heeft autisme, een verstandelijke beperking en hij praat bijna niet. In deze blog schrijft ze haar zomervakantie, die anders is dan die van het gemiddelde gezin.

Op vakantie met autisme

Vijf jaar geleden gingen we voor het laatst met ons complete gezin op vakantie. We huurden een huisje op Texel, met een ruime, omheinde tuin. Het was prachtig weer, niet te heet, precies goed. Desondanks werd het een loodzware week, waarin onze zoon Tom zijn record brak wat weinig slapen betreft, waarin hij veel jammerde en gilde, en graag wilde weglopen.

Steeds vaker splitsten we op, zodat mijn man of ik met onze dochter Rianne op stap kon. Maar ontspannen en genieten was moeilijk, omdat we het ons zo anders hadden voorgesteld. Omdat we zo moe waren, en omdat het in die week pijnlijk duidelijk werd dat alles zo anders was dan we ooit hadden verwacht.

In de jaren die volgden werd Tom wel groter, maar niet makkelijker. We durfden het niet meer aan om met hem op vakantie te gaan, en de mogelijkheden voor uitstapjes met z'n vieren werden steeds beperkter. Gelukkig kwamen er af en toe begeleiders thuis om de zorg te delen.

'Geniet ervan!, krijg ik veel te horen'

Vorig jaar zomer ging Tom voor het eerst een midweek logeren in de instelling waar hij inmiddels ook al af en toe een weekend verbleef. We gingen, zonder hem, op vakantie. Naar een bungalowpark, anderhalf uur rijden bij hem vandaan.

Het was heerlijk. Ik dacht veel aan hem, dat wel. Aan wat hij op dat moment zou doen, of hij niet bang zou zijn, of hij wel goed zou eten en of hij wel zou snappen dat we hem ook weer zouden komen ophalen. Maar vaak genoeg kon ik, met gevouwen handen, die gedachten loslaten. Erop vertrouwen dat er goed voor hem gezorgd werd.

Deze zomervakantie gaan we weer een midweek op vakantie, met z'n drieën.

“Geniet ervan!,” krijg ik veel te horen. En natuurlijk, we gaan genieten. Het is anders dan we ooit hadden verwacht, maar het is fijn dat dit mogelijk is. Even zonder de intensieve zorg voor Tom, en zonder de onrust die hij met zich meebrengt. Ik zal veel aan hem denken, en af en toe even moeten slikken om wat niet is. Maar we gaan ontspannen en leuke dingen doen, zodat ik na die dagen, met een opgeladen accu, er weer kan zijn voor Tom. Zodat ik ook weer kan genieten van de mooie momenten met hem.

Lees ook: 'Ik heb 4 kinderen met autisme'

Esther de Graaff (41) is getrouwd en moeder van Tom (11) en Rianne (9). Tom heeft autisme, een verstandelijke beperking en hij praat bijna niet. Meer lezen van Esther? Op deze pagina schrijft ze over haar gezin en de zorg voor Tom.