Eva Logo
29 juli 2017 in Lijf & leven

Nieuwsgierig naar je eetstijl?

 

Heb je het verhaal over vrouwen en eten in Eva gelezen, en vraag je je nu af welk eettype je zelf bent? Doen dan deze vermakelijk bedoelde minitest tijdens de koffie (of je er nu slagroomtaart, een winterwortel of een havermoutreep bij neemt). 

 

Kies het antwoord dat het beste bij je past. 

 

1.     Je ziet een verse, sappige appel liggen. Wat denk je?

-        Eéntje maar? (5)

-        Daar zijn vast bestrijdingsmiddelen aan te pas gekomen. (7)

-        Bah, wat ontzettend alledaags zeg, een appel. Heb je niets hippers? (1)

-        Aha, een appel, lekker voor tijdens het hardlopen! (2)

-        Hoeveel e-nummers zitten er eigenlijk in een appel? (3)

-        Die zal ik eens even snel wassen, schillen en aan mijn kinderen voorzetten. (6)

-        Hm, ik zit te watertanden, maar mág ik die appel nog wel vandaag? (4)

 

2.     Je leest op www.eetcomplot.nl dat al het voedsel in de Nederlandse winkels besmet is met de gevaarlijke lariekoekbacterie, maar dat de overheid dit nieuws uit economische motieven onder het tapijt schuift. Hoe reageer je?

-        Lariekoek? Is dat een nieuw superfood? (1)    

-        Je krijgt hartkloppingen, valt flauw en wordt met een ambulance afgevoerd. (3)

-        Je denkt: ‘Puh. Ik eet toch alleen wat ik zelf verbouwd heb.’ (7)

-        Je denkt: ‘Yesss! Nu kan ik niks eten. Goed voor m’n lijn!’ (4)

-        Je lapt het nieuws aan je laars en smikkelt gewoon door. (5)

-        Je baalt, want je wilt eten uitdelen! Gelukkig meldt virusalert.nl dat het een broodje-aapverhaal is. (6) 

-        Je denkt: ‘Ach, mijn weerstand is ultrasterk en kan die bacterie makkelijk aan.’ (2) 

 

3.     Je bent op bezoek bij vrienden en die zetten je een overheerlijk ruikende, maar wel erg machtige ovenschotel voor. Wat doe je?  

-        Je eet alles met smaak op, en biedt je vrienden monter aan om die avond tien kilometer te gaan hardlopen met hun hond. (2)

-        Je zoekt naar een spoor van quinoa, chiazaad of spirulina, maar zucht teleurgesteld. (1)

-        Je nodigt je vrienden al kauwend uit voor een tegenbezoek en je proeft niks van wat je eet, want je bedenkt vast wat je allemaal voor hen gaat inslaan en kokkerellen.(6) 

-        Met een knoop in je maag eet je een muizenportie mee, en intussen vraag je je bezorgd af of je je al ziek voelt. En jawel! Je vertrekt met hoofdpijn en misselijkheidsklachten. (3) 

-        Je eet met smaak een vol bord en bent opgetogen als je daarna een ijscoupe met slagroom voorgezet krijgt. (5)

-        Je probeert onder de ovenschotel uit te komen, want dit duizelingwekkende aantal calorieën past op geen enkele manier meer in je dieet. (4)

-        Speciaal vanwege jouw komst is de ovenschotel veganistisch, dus je eet je bord beleefd leeg, maar je vraagt streng of ze alles toch wel biologisch en fair hebben ingekocht. (7) 

 

Uitslag: 

Heb je op twee of drie vragen 1 gescoord? 

Je houdt van bijzondere liflafjes en volgt enthousiast de food-mode. Bedenk dat ‘superfoods’ niet per definitie beter zijn dan gewonere voedselsoorten: de beste manier om gezond te blijven is gevarieerd eten. Al is dat misschien niet zo hip…  

 

Heb je op twee of drie vragen 2 gescoord? 

Gefeliciteerd! Jij bent zo actief, dat je alles wat je eet ook verbrandt. Een gezonde verslaving, maar laat je humeur niet afhangen van het feit of je genoeg kunt bewegen, want dan blijft iedereen tijdens slecht weer ver bij je uit de buurt!  

 

Heb je op twee of drie vragen 3 gescoord? 

Er zijn massa’s mensen die in de supermarkt geen etiketten lezen en toch vrolijk en gezond oud worden. Maak geen halszaak van je eten. Dwarsboomt je angst voor ziekte of besmetting je in het dagelijks leven, ga dan eens langs een hulpverlener. 

 

Heb je op twee of drie vragen 4 gescoord? 

Is je ideale gewicht wel realistisch? Is het misschien beter om de lat iets lager te leggen? Eet je vooral bij negatieve emoties, ga daar dan mee aan de slag (zie artikel). Jojoën is niet gezond, vraag zo nodig begeleiding van een diëtiste om een gezond en stabiel gewicht te bereiken. 

 

Heb je op twee of drie vragen 5 gescoord? 

Je geniet van het leven, en op zich is daar niets mis mee, maar je keuzes op eetgebied kunnen nadelig uitpakken voor je gezondheid. Denk aan hart- en vaatziekten en diabetes. Trouwens, ook als je gezondere keuzes maakt, kun je héél lekker eten!

 

Heb je op twee of drie vragen 6 gescoord? 

Je bedoelt het goed, maar het kan je gasten en gezin teveel worden. Vertaal niet al je liefde en waardering in eten. Er zijn volop andere manieren om te laten merken dat je mensen waardeert of om hen geeft! 

 

Heb je op twee of drie vragen 7 gescoord? 

Respect voor je principiële opstelling en je zorg voor natuur en rechtvaardigheid! Het is ook prima dat je je ideeën uitdraagt, maar doe dat vriendelijk, wees verdraagzaam en geef anderen de ruimte om hun eigen keuzes te maken. 

 

Heb je drie verschillende cijfers gescoord? 

Welkom in de club, je herkent in meerdere typen iets van jezelf. Probeer zo gezond mogelijk te eten, wees dankbaar voor grote variatie die hier te koop is, geniet er bewust van en deel uit aan wie het minder heeft! 

 

 

 

-0-0-0-

 

 

 

 

Puntenverdeling eettypen: 

 

1.     Hypegevoelige Heidi

2.     Sportfanaat Sofia 

3.     Hypochondrische Herma 

4.     Jojo Johanna

5.     Smullende Samanta

6.     Pamperende Petra

7.     Bewuste Betty 

 

Auteur: Petra Butler