Eva Logo
1 augustus 2017 in Liefde & Relatie

Carola is boerin: 'Vakantie vieren op een hooibaal'

Carola viert haar vakantie op de boerderij, waar het werk gewoon doorgaat. Daardoor gaat ze niet op vakantie met gezin en dat is... Uh, tsja, anders! Maar minstens net zo leuk.

"Hoi! Pffff, druk hè, juni? En dat speelgoed moet ook weer schoon. Ik neem maar één kratje mee, hoor. We gaan de eerste week direct weg en op mijn werk ligt ook nog zát dat afgerond moet worden." Naast me staat een hippe moeder van een hip kleutermeisje uit de parallelklas van mijn zoon. Ze is zeker tien jaar jonger dan ik, en terwijl ik soms vermoeid en per ongeluk op tuinklompen naar school slof, ziet zij er altijd tot in de puntjes verzorgd uit. "Soms ben ik echt jaloers op jou," vervolgt ze haar monoloog. "Niet die werkdruk net voor de vakantie, maar gewoon lekker thuis." Stomverbaasd kijk ik haar aan. Ze ziet het, onbedoeld. "Ja, nee, een boerderij is ook druk natuurlijk, maar toch anders." Oja... natuurlijk... 

Hooi

De duplo uit 2B maak ik schoon en na nog -tig 'eind-van-het-seizoenklusjes' rollen we de vakantie in. Het is warm en we zijn veel buiten. De kinderen rommelen bij de kalfjes, mogen mee met de trekker, en dan... Oh yes, hooien!

Als we 's avonds neerploffen tegen een hooibaal, hangt de warmte nog als een deken boven de wei. Ik snuif de lucht op van vers hooi. Zo ruikt straks de nieuwe aarde, zeker weten. Waarbij natuurlijk ook hooikoorts niet meer is. Uit de koeienstal klinken flarden radio: "...urenlang in de file... ongeluk... route de soleil..." Wacht eens, zou vandaag mijn gestresste collega-moeder niet naar Zuid-Frankrijk vertrekken? Ik sluit m'n ogen en hoor koeien, kinderstemmen en vogels. Pff, met z'n allen in een dampende file. Ja, dan is een boerderij echt... Anders.

Tekst en beeld: Carola van Ruiswijk