Eva Logo
23 augustus 2017

Detox donderdag (1): holy detox

De komende weken is het elke donderdag 'Detox donderdag!' Eva's Bianca neemt je mee naar Zwitserland, waar ze onder leiding van 'Healthy Hadassa's' Artina van Es gaat ontslakken en ontgiften - en dat allemaal aan de hand van de Bijbel. Lees haar avonturen in een blog en een vlog én check ook Artina's detoxtip!

Holy Detox

Artisan van Es, oprichter van Healthy Hadassa

Het kan je niet ontgaan zijn: de hype die detox heet. ‘Detox’ is afgeleid van het Engelse woord detoxification, dat ‘ontgiften’ betekent, en je komt het overal tegen. Sapvasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen en de tot de verbeelding sprekende klysma’s zouden je een gezonder lichaam geven waardoor je je fitter en energieker gaat voelen.

Wat is nu de zin van zo’n detox-kuur? Omdat er weinig wetenschappelijk onderzoek is verricht naar de verschillende detox-methoden, wordt er op het internet en online volop over gespeculeerd.

Wel is bekend dat we dagelijks chemicaliën binnenkrijgen, bijvoorbeeld via medicijnen, uitlaatgassen, bewerkte voeding en pesticiden. Maar, hoera voor het natuurlijk vermogen van ons lichaam dat precies weet hoe ons lijf beschermd moet worden. Zo draait bijvoorbeeld de lever, ons eigen afvalverwerkingssysteem, op volle toeren om de giftige stoffen op te ruimen en uit te scheiden. De vraag is of we het ononderbroken ontgiften van ons lichaam af en toe een handje moeten helpen. En zo ja, hoe dan?

Artina van Es, oprichtster van Healthy Hadassa, is ervan overtuigd dat het goed is om af en toe een christelijke gezondheidsweek in te plannen. En dat ‘christelijk’ staat er niet zomaar. Waar menig detox-kuur vooral focust op het lichaam en soms ondersteund door een spirituele zoektocht, staat bij Heatlhy Hadassa de God van de Bijbel centraal. “Hij is de enige die ons echte rust kan geven,” zegt Artina. “Niet voor niets is Hadassa de Hebreeuwse naam voor Esther. Een prachtige, moedige vrouw, die JHWH (God) liefhad. Mijn droom is om steeds meer Healthy Hadassa’s te zien: gezonde vrouwen die God liefhebben!”

De vraag van Artina was te verwachten. Waarom ik het zelf niet een keertje kom proberen? En hoewel ik doorgaans voor alles in ben, overvalt het voorstel me toch een beetje.

Detoxen door een week alleen sapjes drinken? Dat staat absoluut niet op mijn bucket-list.

Ik houd enorm van eten. Het vooruitzicht dat ik mijzelf mijn dagelijkse portie cruesli, brood, melk, yoghurt, rijst, vlees, cappuccino en cola light (en nog honderden andere heerlijke etenswaren) moet ontzeggen, maakt me onrustig. En, eerlijk? Ik denk dat ik het ook helemaal niet aankan.

Uiteindelijk trekt mijn nieuwsgierigheid, en het feit dat de detox-locatie zich midden in de fraaie Zwitserse alpen bevindt, me over de streep. De eerste stap naar het Healthy Hadassa-avontuur is gezet.

 

 

Het Budwig-papje

De ontdekking tijdens de afbouwweek is voor mij het budwig-papje; een mengsel van kwark en olie, dat met vezelrijke producten gecombineerd wordt. Kwark is rijk aan eiwitten en dus rijk aan zwavelhoudende aminozuren. In combinatie met de juiste vetten – de meervoudig onverzadigde vetzuren – zorgen deze aminozuren voor een optimale celstofwisseling.

Recept:

Meng 3 tot 5 eetlepels Lynolax-ontbijt (een mix van meerdere soorten voedingsvezels) met 1 tot 2 eetlepels Lynolax-olie en 3 eetlepels biogarde, yoghurt of kwark. Eventueel naar smaak toevoegen: vers fruit of honing. Met water of karnemelk aanlengen tot de gewenste dikte. Vergeet niet na het budwig-papje direct een groot glas water te drinken. De vezels en slijmstoffen (uit het lijnzaad) kunnen dan direct opzwellen waardoor de darmwerking gestimuleerd wordt.

Gegarandeerd heb je tot de lunch geen trek!

Volgende week: De gezonde stok

Gasthuis C’est la Vie, ons onderkomen voor de komende week.