Eva Logo
30 augustus 2017 in Video

‘Ik ben een Jiddische moeder’

Elke maand ontmoet Eva-hoofdredacteur Minella een bijzondere vrouw. Deze keer spreekt ze Gertruud Bakker, getrouwd met voormalig Alpha-directeur Jan Bakker. Gertruud is Joods en kwam op latere leeftijd tot geloof. Ze bekijkt veel teksten uit de Bijbel vanuit een andere invalshoek. "Ik studeer er elke dag een uur of drie in."

Het regent, maar ik stap op mijn fiets. Vanmorgen ontmoet ik iemand uit mijn eigen woonplaats: Gertruud Bakker. Een bijzondere vrouw die ik ken, maar te weinig spreek. Getruud is de vrouw van Jan Bakker, mijn voormalige directeur bij Alpha Nederland. “Wat heb je, je woning mooi ingericht! Ik zie veel kunst. Ben je zo creatief? En wat een prachtige menora…”

Gertruud kwam op latere leeftijd tot geloof. Ze is van Joodse afkomst en besloot Hebreeuws te leren. Hierdoor bekijkt ze veel teksten vanuit een andere invalshoek. Ik ben benieuwd hoe deze vrouw het ‘Onze Vader’ leest en wat ik van haar kan leren.

Gertruud is bescheiden en praat niet graag over zichzelf. Dit wist ik stiekem wel, maar wordt bevestigd als ik haar vraag om naar zichzelf te kijken en te vertellen wat ze ziet. “Een hoop kroeshaar, een rode jurk… Tja, wat moet je over jezelf zeggen? Ik heb het liever over de Bijbel.” Maar ik wil het over de Bijbel én over haarzelf hebben, dus vraag ik of ze haar eigen bijbel erbij wil pakken. Ze loopt naar haar slaapkamer en komt terug met een dik boek die duidelijk gehavend is. “Dit is mijn bijbel. Ze heeft in de regen gelegen. Ik vond dat zo zonde dat ik ieder blaadje glad heb gestreken. Daardoor is het boek zo dik geworden. Eigenlijk moet ik een nieuwe kopen. Mijn bijbel is een studieboek voor mij. Ik studeer er elke dag een uur of drie in. Vooral ’s avonds, direct na het eten. Dan duik ik achter de computer en ga ik woorden opzoeken en zoek ik naar verbanden.”

Kan jij Hebreeuws lezen?

“Ja, ik besloot Hebreeuws te leren en ontdekte dat ik die woorden gewoon tot mij kon nemen. Het leek alsof het Joodse denken in mijn DNA zat. Dit is mijn taal en het is de Heer die mij dat geeft. Ineens zag ik lagen die niet eerder ontdekt had en vond ik de Bijbel het interessantste boek van de wereld. De Bijbel is een diamant en, zoals de rabbijn zegt, elke keer komt er een nieuw licht boven! Niemand uit mijn familie heeft dit opgepakt, maar ik mag het erfdeel doorgeven. Zo voelt dat voor mij. Ik denk wel eens: Waarom zo laat? Had het mij eerder gegeven! Maar misschien was het de tijd er niet voor, of omdat ik er niet eerder om had gevraagd. Ik weet het niet.”

Laten we een bede uit het gebed erbij pakken: Vergeef ons onze schulden. Wat denk jij bij deze bede?

“Het offer dat in de tempel gegeven werd, was voor de schuld waarvan je niet wist dat je die had. Als je iets met intentie doet, dan moet je terug naar diegene die je pijn hebt gedaan en daar vergeving aan vragen.”

Ga jij daardoor anders om met ‘sorry’?

“Ja, want ik weet dat ik niets te verliezen heb. Ik kan sorry zeggen, want het gaat niet om mijn persoon. Pas als iets om mij gaat, dan gaat het mis. Ja, ik denk dat ik door dit besef een andere vrouw en moeder ben geworden. Ik ervaar meer rust. En ik heb geleerd om me minder met alles te bemoeien. Ik ben een Jiddische moeder die zich overal mee kan bemoeien. Mijn moeder heeft dat ook. Maar door de Bijbel te bestuderen, leer ik dat ik vooral voor ze moet bidden en ze de zegen moet meegeven. Verder mag ik mijn kaken op elkaar houden en achterover leunen. Maar ik zie mezelf niet als een of andere heilige. Hoogmoed ligt altijd op de loer. Ik maak elke dag weer fouten. Dan kan ik een nare opmerking over iemand maken. Stomme doos! Wat zeg ik nou? Dan schaam ik me. Laatst zei onze jongste tegen mij: ‘Mam, je bent echt kritisch op mensen’. Ik dacht, je hebt gelijk. Daar moet ik mee ophouden. Daarom bid ik elke morgen: Heer, zet een wacht voor mijn lippen!’” 

Ik kan me zo voorstellen dat mensen wel eens boos worden als ze naar jou luisteren.

“Dat klopt, veel christenen vinden dat ik aan de poten van hun stoel aan het zagen ben.”

Maar zaag je aan de kern of aan de dogma’s?

“Aan de dogma’s, want de kern blijft bestaan. Jezus is de opgestane Heer! Maar zijn de dogma’s niet de kern geworden? Soms voel ik me hierdoor alleen. Ik ga verder en sommigen kunnen niet mee. Maar dat begrijp ik ook wel. Dan moet ik zwijgen. Liefhebben staat boven alles. Kennis is maar zo beperkt. Het gaat niet om mij, alles draait om Gods naam. Dat zijn wil geschiede.”

Dank je wel, Gertruud! Altijd als ik met jou in gesprek ben, dan denk ik: ik moet echt vaker bij je langskomen. Het is zo boeiend, ik heb een honger naar deze diepere lagen in de Bijbel...”

 

Bekijk hier de video van het gesprek

Eva’s hoofdredacteur Minella ontmoette Getruud Bakker (59 jaar) in het kader van de vaste rubriek in Eva Magazine: Minella Meets. Voor deze rubriek gaat Minella in gesprek met spraakmakende vrouwen en loopt even met hen mee op hun plekje in deze wereld. Ze doet dit aan de hand van de regels uit het ‘Onze Vader’. Hoe kleurt iedereen dit gebed? Wil je meer lezen van het interview? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. 

Fotografie: Iris Dorine