Eva Logo
29 augustus 2017 in Hoofd & hart

'Vier iedere dag tien minuten vakantie'

Hoe houd je dat frisse gevoel van de zomervakantie vast, ook als de verplichtingen weer beginnen? Volgens Elisabeth van Zijl kunnen we ons spiegelen aan de bomen. “God wil dat jij uitgroeit tot de boom die jij bent.”

De zomervakantie is weer voorbij. Sommigen zullen een zucht van verlichting slaken en anderen een traantje wegpinken. Het ‘gewone’ leven gaat weer beginnen. Kinderen gaan naar school, de regelmaat van het werk is er weer en de sociale- en kerkelijke verplichtingen staan voor de deur.

En maar weer doorploeteren

Ik weet niet hoe het met jou is, maar als het nieuwe (school)seizoen weer start dan zit ik meestal boordevol plannen. Plannen, of eigenlijk voornemens, over hoe het beter of anders zou moeten. Over hoe ik die enorme vermoeidheid en stress kan voorkomen. Voornemens over hoe ik aan mijn stille tijd kan toe komen, hoe ik dicht bij God kan blijven. Ik probeer te doen wat anderen doen om te groeien in geloof en in goed moederschap. Maar na twee weken hard werken aan al mijn goede voornemens sluipt de moeheid er al weer in. Weg ontspanning, weg vakantiegevoel, weg vreugde om de plannen van goed, beter, best. Voor ik het weet is het gewoon maar doorploeteren en het eind van de week zien te halen.

Waar zit de fout?

Ik kan mij niet voorstellen dat God zo ons leven bedoeld heeft. Ja, ik weet dat dit leven onvolmaakt is. Dat er lijden is, dat er vermoeidheid is en ploeteren en worstelen. Dat het geluk zit in kleine dingen en God ons geen stralend gelukkig leven heeft beloofd. Als het doordraven en eindeloos vermoeid zijn niet de bedoeling is, waar doen we het dan fout?

Groei, bloei, vrucht, loslaten

De Bijbel leert ons dat er overal een tijd voor is (Prediker 3). Je zou kunnen zeggen dat ons leven seizoenen kent. Seizoenen betekenen groei, bloei, vrucht en loslaten. En dat herhaalt zich ieder jaar op nieuw. In de Bijbel worden bomen vaak als beeld gebruikt voor ons mensen. Bomen groeien door de seizoenen en door de jaren en daardoor wordt hij groter en sterker. Ieder jaar doorloopt de boom een cyclus, zo spelen zich in de winter processen af die niet direct zichtbaar zijn, springen de knoppen open, ontwikkelen zich de bladeren in de lente, wordt de boom vol en levert vrucht in de zomer en in de herfst laat het z’n bladeren weer vallen. Om dan weer opnieuw in een proces van voorbereiding te komen. En zo gaat het door en door.

Neem tijd om stil te staan

Zo is het ook met ons leven. Ook wij maken seizoenen mee. Ook ons leven is een proces. Ons leven is voortdurend in beweging, hoe lastig en vervelend dat ook is of aanvoelt. Wij zijn in beweging door de fases van ons leven. Daarom is het zo belangrijk dat je regelmatig de tijd neemt om stil te staan en je af te vragen: waar bevind ik mij op dit moment? In welk seizoen ben ik, wat houdt dat in en wat moet ik nu doen om voorbereid te zijn op een volgend seizoen?

Keuzes maken

Je kunt niet alles wat je wilt. Je zult keuzes moeten maken. Keuzes die passen bij het seizoen waarin je nu bent. Keuzes die passen bij de fase van je leven. Moet je echt alles van wat je nu op je schouders neemt? Past dat allemaal wel in deze levensfase? Ik ben ervan overtuigd dat je iedere dag een moment moet nemen van rust. Van reflectie en van een tijd van hart tot hart met God. Hij heeft jou gemaakt. Hij weet wat voor ‘boom’ jij bent en Hij wil dat jij uitgroeit tot de boom die jij bent, vol bladeren in het goede seizoen en vol vrucht op het juiste moment.

Tien minuten vakantie

Luister eens naar Opwekking 630. De tekst zegt dat je kracht vindt in God, jouw Vader, als je heel dicht bij Hem bent. Houd iedere dag 10 minuten vakantie bij God. Laat je goede voornemens maar los en strek je uit naar Zijn voornemens. Hij heeft goede voornemens voor jou! Leef aan Zijn hand en wees je bewust van het seizoen van je leven en leef daarnaar. Alleen zo kun je tot bloei komen en voel je je niet geknakt nog voor de knop kan opengaan.

Laat je vullen door Gods voornemens en je dagen, je leven zal zeker anders zijn. Nog steeds kun je vermoeid zijn, maar je zult wel vervuld zijn met Zijn vrede en Zijn vreugde.

Meer blogs van Elisabeth lezen? Bekijk hier haar pagina.