Eva Logo
20 september 2017

'Als dit het leven is, hoeft het van mij niet'

10% van de kinderen op de basisschool geeft aan wel eens gepest te worden. Tjitske was een van hen. “Ik liep steeds vaker onder schooltijd naar huis en kwam regelmatig bespuugd en smerig thuis.”

“Toen ik in groep 3 zat, begon het pesten. Mijn vader was hertrouwd, maar was in hetzelfde dorp blijven wonen. We gingen als gezin naar een Evangelische kerk en mijn zus ging naar het speciaal onderwijs. Het leek wel alsof dit mijn klasgenoten een vrijbrief gaf voor het pesten. Ze sloegen me, schopten me en scholden me uit. Regelmatig wachtten ze me op op het heuveltje bij school, waar ze me bespuugden. De kerk waar wij heen gingen, werd in ons behouden dorpje gezien als sekte. ‘Je gaat naar de duivel’, zeiden de kinderen tegen me.

Mijn ouders hadden wel door dat er iets aan de hand was. Ik liep steeds vaker onder schooltijd naar huis en kwam regelmatig bespuugd en smerig thuis. Als mijn moeder naar school ging met klachten, draaiden leraren het vaak om. Ze zeiden dan dat mijn moeder me niet aan kon, en vroegen of ik niet beter uit huis geplaatst kon worden. Ik was een mondig kind, en door het pesten werd ik steeds sneller boos. Ik was licht ontvlambaar en sloeg regelmatig van me af. Ook opmerkingen die mensen niet per se als pesten bedoelden, interpreteerde ik als negatief. Toen ik 7 jaar was, ging ik in het schemerdonker op de oprit liggen. Als dit het leven was, hoefde het van mij niet. Mijn moeder haalde me er vandaan met de woorden: ‘Als je vader zo thuiskomt rijdt hij over je heen.’ Het kon me niet schelen.

Ondanks het pesten heeft God altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Er waren momenten dat ik het helemaal niet zag zitten, maar ik putte hoop uit de kerk. Bij God was ik speciaal en bijzonder. Ook mijn moeder is er altijd voor mij geweest. Ze heeft voor me gevochten, gebeden en meegehuild op momenten dat het niet lukte. Ik weet dat ik het zonder God en mijn moeder niet had gered.

Ondanks alles wat we meemaken, geloof ik dat God ons beschermt

Mijn ervaringen hebben me gevormd. Als ik geroezemoes of gelach hoor, trek ik me dat soms nog steeds aan. Maar zonder mijn ervaringen zou ik niet de persoon zijn die ik nu ben. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en ben alert op pesten. Mijn ervaringen zorgen ervoor dat ik nu anderen kan helpen door te luisteren naar hun verhaal.

Ik heb inmiddels zelf een dochter van vier jaar, Thirza. Ze speelt regelmatig buiten en soms zie ik andere kinderen haar plagen. Het raakt me dan hoe gemeen kinderen tegen elkaar kunnen zijn. Soms voel ik angst; wat als zij straks moet meemaken wat ik meemaakte? Ik bid elke dag of God haar wil beschermen, en of Hij mij rust wil geven. Ik heb mijn verleden bij God kunnen neerleggen. Ondanks wat we meemaken, geloof ik dat God ons beschermt.”

 

Week Tegen Pesten

Vandaag de dag is pesten nog steeds veel aan de orde. Deze week is het de Week Tegen Pesten. Er is landelijk veel aandacht voor anti-pest-campagnes. Ook de EO heeft aandacht voor dit onderwerp, door middel van een nieuw tv-programma en webserie.

Anti Pest Club

Van maandag 18 september t/m vrijdag 22 september om 17.35 uur op NPO 3 Zapp.

Na iedere aflevering kunnen kijkers Anne-Mar, gasten en andere kinderen live vragen stellen over pesten. Dat kan via zapp.nl/antipestclub of via het YouTube-kanaal van de ‘Anti Pest Club’. 

Webserie #kelseyislelijk

Zaterdag 16 september start de webserie om 10.45 uur via zapp.nl.

Zaterdag 23 september: #kelseyislelijk om 15.00 uur op NPO 3 Zapp.