Eva Logo
14 september 2017 in Lijf & leven

Detox donderdag (4): klysma's en kleimaskers

Het is weer 'Detox donderdag!' Eva's Bianca neemt je mee naar Zwitserland, waar ze onder leiding van 'Healthy Hadassa's' Artina van Es gaat ontslakken en ontgiften - en dat allemaal aan de hand van de Bijbel. Check hier Bianca's blog & vlog én Artina's detoxtip!

Je zou kunnen denken dat een weekje detox niet veel meer is dan drie keer op een dag relaxed een sapje drinken. Maar niets is minder waar. Om niet alleen te focussen op de sapjes, hebben Artina en gezondheidscoach Esther per dag een vol programma gepland:

- Om 7.30 worden we door Artina gewekt met een kopje citroen- of gemberthee.

- Om 8.30 gaan we aan tafel voor het ontbijt-sapje; het lekkerste sapje van de dag, gemaakt van veelal zoet fruit. Grappig is dat we het sapje niet drinken, maar ‘eten’ met een lepel. Als je het sapje zou drinken, dan kunnen je hersenen nauwelijks registreren dat je lichaam iets binnenkrijgt. Dus zitten we minimaal een half uur aan tafel.

- In de ochtend is er verder tijd voor verschillende detox-rituelen; denk aan een bezoekje aan de infraroodsauna, massages, klysma’s, kleimaskers, wisseldouches en het droogborstelen van de huid. Wist je trouwens dat je huid ook wel de derde nier wordt genoemd; ons grootste uitscheidingsorgaan? Je ziet, ik word al een echte ervaringsdeskundige!

- Om 12.00 uur ‘eten’ we lunch. Dit, vaak van groenten gemaakte, sapje, vind ik het het minst lekkere van de dag. Maar goed, even doorbijten. We zijn per slot van rekening al op de helft!

- Daarna is het sporttijd. Wonderlijk hoor, dat je op een paar sapjes per dag, met toevoeging van de nodige vezels en mineralen, gewoon kunt blijven bewegen. En de alpenweide blijft natuurlijk  de perfecte plek  voor een paar squats en lunges.

- Voor je het weet zitten we alweer aan het diner met het laatste, warme (soep)sapje van de dag. Een welkome verademing na alle koude drankjes tijdens de dag.

- ’s Avonds is er ruimte voor reflectie, worship en verschillende (gezondheids)workshops.

Zo’n detox is dus nog best hard werken, en niet alleen voor je organen… ☺

Kleimasker op de Hasliberg.

Artina's detoxtip

Laat je lichaam werken

Ons lichaam is gemaakt om in beweging te zijn, het is supergezond voor lichaam en geest. Ongeveer iedereen voelt zich er achteraf beter door en we voorkomen er veel ziektes of pijntjes door. Toch hebben de meesten van ons er moeite mee om in beweging te komen en te blijven. Begin daarom klein, leg de lat niet te hoog, maar zorg ervoor dat je in ieder geval elke dag iets doet. Ga bijvoorbeeld na het werk, voor je je schoenen uitdoet, eerst een rondje wandelen, speel voor het eten een kwartiertje tikkertje met je kinderen of zet elk uur een alarm en loop 5 minuten weg van je bureau (dit is waarschijnlijk de variant die zowel jou als je werk het meeste gaat opleveren!).

Aan de lunch in de tuin van C’est la Vie. Beeld: Jeannine Rijsdijk