Eva Logo
29 september 2017

'En zij maar denken dat ze niks doet'

Sytzes vrouw is zwanger. En hijzelf dus ook een beetje. De komende paar weken deelt onze Radio-5-collega zijn bespiegelingen rondom het naderende vaderschap. "En dat noemt ze niets doen? Voor mij is niets doen, op de bank hangen met een glas wijn... "

‘Goed gedaan man, super, hoppa!,’ gevolgd door een high five. Dat is de reactie van collega-mannen, wanneer ik vertel dat mijn vrouw en ik een kleine verwachten. Hoezo ‘goed gedaan’? Ik heb gedaan wat ik altijd deed, maar dan zonder dat ik het natuurlijke proces in de weg zat met voorbehoedsmiddelen. En dat het via de natuurlijke weg ook niet altijd vanzelf gaat, daar ben ik me door het verdriet van vrienden van bewust.

We verwachten ons eerste kindje. Samen. Maar waar mijn vrouw aan de voorkant zichtbaar uitdijt, heb ik als vaderwordend figuur maar een vage, ondefinieerbare rol. Ik kan niet zo heel veel doen, en dat voelt best machteloos. En dan is de bevalling nog niet eens geweest. Zanger Robbie Williams zei ooit in een interview, dat ging over de geboorte van zijn zoontje: ‘It was like watching my favourite pub burning down.’ Nou heb ik niet echt een favoriete kroeg en zal me dat dus worst wezen, maar ik heb nu al zoveel trots en bewondering voor mijn vrouw, terwijl ze dan altijd reageert met: ‘Maar ik heb nog niets gedaan.’ Nou, als dat niets gedaan is. Ik heb de afgelopen maanden gezien hoe ze zo misselijk was dat ik de emmer alvast pakte. Ik zie haar moeheid na een gewone dag, emoties die dertig keer zo hard hun uitweg zoeken, ik zie hoe ze haar schoenen al bijna niet meer aankrijgt en hoe haar lichaam ingrijpend verandert. En dat noemt ze niets doen? Voor mij is niets doen, op de bank hangen met een glas wijn... Maar ja, dat zit er voor haar ook al niet in.