Eva Logo
7 september 2017

'Iedereen slaat zijn vrouw'

“Een dag zonder eten is niet altijd heel erg. Maar armoede maakt dat je niet vooruit kunt kijken. Je moet leven bij de dag. Dat geeft uitzichtloosheid, hopeloosheid en depressiviteit.” Daarom zet Compassion-directeur Nienke Westerbeek zich met hart en ziel in om die cirkel te doorbreken.

“In een Keniaanse sloppenwijk ontmoette ik een moeder die zorgde voor zes kinderen: vier van haarzelf, de dochter van haar zus die alcoholverslaafd was en een buurjongetje wiens moeder was vermoord. Twee van de kinderen zaten in het Compassion-project. Haar eerste man was overleden en de man met wie ze daarna getrouwd was, had haar verlaten. Soms had ze werk, maar vaak was het lastig. ‘Soms kloppen er kinderen aan omdat ze thuis niet veilig zijn en dan zitten we hier wel met z’n tienen. En als het regent gaan we met z’n allen op het bed zitten, zodat onze voeten niet nat worden en dan maken we het gezellig,’ vertelde ze. Haar ogen straalden. Het was zo bijzonder om te zien dat zij vanuit haar geloof in die extreem gevaarlijke omstandigheden een veilige plek aan kinderen biedt.”

Eten

“Een dag zonder eten is niet altijd heel erg. Maar armoede maakt dat je niet vooruit kunt kijken. Je moet leven bij de dag. Dat geeft uitzichtloosheid en hopeloosheid. Dat zie je ook vaak in de ogen van mensen, iets gelatens. En het genereert ook veel andere problemen. Oorzaak en gevolg zijn daarbij lastig uit elkaar te halen. Wij werken vaak met disfunctionele gezinnen. Er is regelmatig sprake van (alcohol)verslaving en bijna altijd van geweld. In de sloppenwijken slaat bij wijze van spreken iedereen zijn vrouw. Als kind voel je dat dat niet klopt, maar als iedereen het doet, wat leer je dan als jongen van acht? Als je dat niet doorbreekt, blijft dat van generatie op generatie doorgaan. Armoede maakt ook dat je als ouders je kinderen niet kunt beschermen. Na zeven uur ’s avonds kunnen meisjes in de krottenwijken niet meer naar buiten, want de kans is groot dat ze dan worden verkracht. Sowieso is de kans voor meisjes om ongewenst zwanger te raken, heel groot. Een leven is daar weinig waard. Veel jongens overlijden voor hun twintigste door geweld en drugs.

Koffieceremonies

Om van start te gaan met de oplossing heb je geld nodig, maar de grootste uitdaging is de verandering vanbinnen. Daarom is het ook zo mooi dat kinderen elke week naar het project komen. Elke week krijgen ze te horen dat ze waardevol zijn en geliefd. Naast een verkeerd beeld, zetten we een goed beeld neer. Je komt dan op een dieper level, dan gebeurt er echt iets.

We besteden ook veel aandacht aan het bereiken van de ouders. Zo organiseert Compassion in Ethiopië op het project ‘koffieceremonies voor de ouders’. Zo’n ceremonie is echt een ding, dat duurt wel een tijdje. Onderwijl wordt er dan verteld over van alles: over het maken van een begroting en welk zaaigoed je moet gebruiken. Maar ook hoe je met elkaar omgaat, welke woorden je gebruikt en hoe je je kinderen opvoedt. Als de ouders mee-veranderen, dan kan een gezin tot bloei komen.

Ondertussen voel ik me een ontzettend bevoorrecht mens: ik zie altijd mensen bij de projecten die echt van Jezus en van de kinderen houden. En dan gebeuren er mooie dingen!”

 

Nienke Westerbeek geeft sinds augustus 2015 leiding aan sponsororganisatie Compassion. Voor die tijd was ze ruim zes jaar hoofdredacteur van Eva. Dit online verhaal verschijnt bij een verhaal over de middeleeuwse Clara di Favarone die 800 jaar geleden koos voor een leven van vrijwillige armoede. Wil je dat verhaal ook lezen en heb je geen abonnement, vraag dan een gratis proefnummer aan.