Eva Logo
27 september 2017 in Geloof

‘Ik houd van beweging in de kerk’

In Eva 8 ontmoet Minella Karin van den Broeke. Sinds 2013 is Karin preses (de eerste vrouwelijke!) van de generale synode van de PKN. Daarnaast is ze dominee van de Protestantse Gemeente De Ontmoeting in Noord-Beverland.

In Eva vertelt Karin hoe zij het Onze Vader ‘leeft’. Maar we vroegen haar natuurlijk ook wat ze gaat doen als ze preses ‘af’ is.

Preses ben je voor vijf jaar, wat als je straks klaar bent?

“Dan ga ik terug naar mijn gemeente. Dat is de afspraak en daarom ben ik nog voor tien procent aan mijn gemeente verbonden. Ik kom er ook graag en ben blij dat ik die verbondenheid heb. Dat maakt dat je niet alleen met de abstractheid van kerkzijn bezig bent, maar dat je ook nog de dominee bent. Zo heb ik nu bijvoorbeeld weinig tijd voor pastorale gesprekken. En dat mis ik echt. In het bestuurswerk ga je natuurlijk ook met mensen om. Alleen met een andere doelstelling. Maar ook in dat werk is het belangrijk om de persoon te zien achter de mens waarmee je te maken hebt”

Voelt het als een stap terug doen?

“Nee, zeker niet. Ik houd ervan dat er beweging in de kerk is. Niet als een stijgende lijn, maar dat je heen en weer switcht. Ik kan me voorstellen dat ik de bestuurlijke taak in de toekomst ga missen, maar dat zal de tijd leren.”

 

Wil je het hele interview lezen? Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Op 31 oktober vieren we 500 jaar protestantisme. Lees alles hierover via 500jaar.nl.

 

Interview: Minella van Bergeijk

Tekst: Hilde Kooij

Beeld: Iris Dorine