Eva Logo
27 september 2017

Met Luther op stap in Leipzig

Eva’s Mariëtte en Jeannine duiken samen in de historie van Leipzig, de voormalige DDR-stad waar kerkhervormer Luther ooit moest vluchten voor zijn leven. Vijf sightseeing-tips.

1. Universiteit van Leipzig

In de supermoderne voorgevel van de Universiteit van Leipzig (zie foto boven) herken je als je goed kijkt ook de contouren van een oude kerk. Erick van Egeraat, de Nederlandse architect die het gebouw ontwierp, wil daarmee de herinnering levend houden aan de 13de eeuwse Paulinerkerk die hier vroeger stond. Ooit was het een abdijkerk, maar Luther wijdde de ‘Pauliner’ in 1545 in als universiteitskerk. In 1968 werd het monument opgeblazen door het DDR-regime. Links van de universiteit zie je de Panorama Toren. Neem de lift naar boven en je kunt voor € 3,00 uitkijken over de hele stad.

2. Karl Heinekanaal

Even lekker een uurtje wandelen? Volg het pad langs het Karl Heinekanaal. Hoog boven je zie je oude villa’s en ultramoderne industriële appartementsgebouwen.

3. Nicolaikerk

Berlijners krijgen vaak de eer, maar het waren toch echt de Leipzigers die de zogenoemde ‘vreedzame revolutie’ begonnen; de omwenteling die een einde maakte aan de DDR. Al jaren voor de val van de muur kwamen elke maandagavond inwoners van de voormalige Oost-Duitse stad bijeen in de Nicolaikerk om te bidden voor en praten over hervormingen. Op 9 oktober 1989 mondde dit uit in een demonstratie van zeventigduizend burgers in Leipzig tegen de DDR. Dat was zo massaal dat het regime daar niets tegen kon doen. Exact een maand later viel de muur in Berlijn. Om de moed van de Leipzigers te herdenken, maakte kunstenaar Michael Fischer-Art in 2009 een muurschildering op het Marriott Hotel, vlakbij het station.

4. Café Kater

In Plagwitz? Ga langs Café Kater, Rudolph Sackstraat 2. Geloof me, je ploft er neer en wilt er niet meer weg. De sfeer is relaxt en de bediening supervriendelijk. Je kunt in Kater onder andere ontbijten, een wijntje drinken of zelfgebakken taart eten. Het serviesgoed en ook veel van de meubels komen zo te zien direct uit de kringloop. Zó leuk!

5. Rosentreter

Aan de Karl Heinestraat 93 vind je het atelier en de winkel van modedesigner Sandra Jahn. Verwacht geen standaardkleding bij de Rosentreter, maar zoek je bijvoorbeeld een knickerbocker, een vestje of een hippe hoge broek met bretels, dan kun je er zeker terecht. Veel kleding oogt als vintage, maar is nieuw gemaakt.

Bekijk hier Mariëttes vlog uit Leipzig

Te zien in dit filmpje: volg je het spoor van Luther, dan is Auerbachs Keller in de Mädler-Passage zeker een plek om te bezoeken. Luther kwam hier graag en was een goede vriend van de eigenaar. Het restaurant serveert typisch Saksische specialiteiten. Je betaalt niet super veel en alleen het interieur is al de moeite waarde om te bekijken!