Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Eva Logo
20 september 2017 in Lifestyle

Zelf bakken: janhagelkoekjes

Nu de herfst voor de deur staat te wachten, is het heerlijk om op de bank te ploffen met een goede kop koffie. En wat is daar nu lekkerder bij dan zelfgebakken koekjes? Deze bekende Janhagelkoekjes met greinsuiker en amandelschaafsel, volgens een recept van Annemarie Pronk, maak je gemakkelijk zelf. Perfect als je visite verwacht, want met dit recept maak je zo'n 30 koekjes! :)

Bereidingstijd: 15 minuten

Oventijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:

  • 250 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 130 g witte basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl zout
  • 180 g roomboter, in blokjes
  • ½ ei losgeklopt
  • 50 g greinsuiker
  • of grof gestampte suikerklontjes of parelsuiker
  • 40 g geschaafde amandelen

Zo maak je het:

Stap 1: Mengen 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe bloem, bakpoeder, basterdsuiker, kaneel en zout in een grote kom en roer goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg.

Stap 2: Bakken

Rol het deeg op bakpapier uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 30×35 cm. Leg het bakpapier met de plak deeg op de bakplaat. Bestrijk het deeg dun met het losgeklopte ei en bestrooi met de greinsuiker en de geschaafde amandelen. Druk ze met de hand wat aan, zodat ze niet te los op het deeg liggen.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.

Stap 3: Koekjes snijden

Haal de koek uit de oven en snijd met een scherp mes direct de randen van de koek af. Snijd de koek dan in stukken van 4 × 8 cm en laat de koekjes verder afkoelen op een rooster. 

Annemarie Pronk was dit jaar winnares van Heel Holland Bakt. Meer over haar lees je hier