Eva Logo
13 oktober 2017

‘Een slachtoffer is iemand die geslacht wordt als offer’

In Eva 9 ontmoet Minella Esta Steyn (1977). Esta is sinds 2013 directeur van Stop the Traffik, een organisatie met als doel mensenhandel een halt te roepen. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse noemt zichzelf een ‘realistische idealist’.

In Eva vertelt Esta hoe zij het Onze Vader ‘leeft’. We vroegen natuurlijk ook naar haar werk bij Stop the Traffik.

Stop the Traffik was altijd gericht op enkel gebruiksgoederen, is het beleid op seksuele uitbuiting hetzelfde?

“Nee, absoluut niet. We maakten beleid op eerlijke handel in chocolade, thee, katoen… Seks is een ander en ook moeilijk onderwerp. Het is geen gebruiksgoed. Aan een kip die in een legbatterij leeft, zie je direct  dat het niet goed met haar gaat. Maar een vrouw die uitgebuit wordt in de seksindustrie, is dat niet zo makkelijk. Die kan uit angst ook liegen. Als zo’n vrouw zegt: ‘Dit is wat ik wil, ik ben geen slachtoffer van een mensenhandelaar,’ is daarmee de kous af. Daarnaast is uitbuiting in de seksindustrie een ongemakkelijk onderwerp, want seks moet gewoon leuk en lekker zijn. We zijn Nederlanders en vinden die vrijheid belangrijk. We hoeven vooral niet voor iemand anders iets te vinden. Tegenstanders van prostitutie zeggen: 'Ze doen het alleen maar voor het geld, want anders zouden ze dit nooit doen, dus ze moeten wel een slachtoffer zijn.' Dat is echter een non-argument, want de meeste mensen werken voor het geld. Er moet een ander gesprek over dit thema komen. Het is een van de gevaarlijkste manieren ter wereld om je geld mee te verdienen. De kans dat je bespot, verkracht, beroofd, mishandeld of uitgebuit wordt is zo groot dat het meer de vraag is wanneer het gebeurt dan of het gebeurt. Daar heeft bijna niemand het over.”

Met je werk wil je aan mensen vertellen dat de wereld de moeite waard is om voor te vechten. Wat bedoel je hiermee?

“We moeten ons niet laten leiden door de heersende gedachten in deze maatschappij. Namelijk dat mannen zich niet kunnen beheersen en dat  vrouwen zielige slachtoffers zijn die beschermd moeten worden. Wij willen mannen vertellen dat ze meer zijn dan dat en vragen wat zij gaan veranderen in hun leven. Jezus was volledig in controle van zijn emoties. Hij ging respectvol met vrouwen om. Als mannen gaan leven hoe Jezus leefde, dan zou de wereld een andere plek zijn.”

En vrouwen zijn dus geen slachtoffers?

“Zeker niet! Een slachtoffer is iemand die geslacht wordt als offer. Oftewel, op het moment dat jij iemand als een slachtoffer ziet, dan ontneem jij, de ander de mogelijkheid om voluit te leven. Want jij kunt je niet herkennen in een slachtoffer, je kunt er geen verbinding mee maken. Je beperkt iemand  door haar slachtoffer te noemen. Je benoemt een onderdeel van wie iemand was en laat de rest buiten beeld en dat is niet correct. We spelen op dit moment met het woord ‘doorlevers’. Je hebt een gruwelijk misdrijf ondergaan en zeer moeilijke periode doorleefd en ondanks dat ben je doorgegaan. Wij willen mensen helpen om in hun kracht te komen.”

Wil je het hele interview lezen? Vraag hier een gratis proefnummer aan.

 Fotografie: Iris Dorine

Bekijk hier een filmpje waar Esta het 'Onze Vader' deelt in het Zuid-Afrikaans: