Eva Logo
26 oktober 2017 in Lijf & leven

Het borstendossier (1): daten na borstkanker

Vier vrouwen vertellen komende maand over hun borsten. We trappen af met Marion. Marion had borstkanker en is op zoek naar een nieuwe relatie. “Veel mannen vinden zoiets moeilijk en haken af als ik ze over de littekens vertel.”

Marion van Eijsden (52) - gescheiden, twee kinderen: “Eind november vorig jaar was het foute boel bij mijn mammografie. Ik had borstkanker en mijn beide borsten zijn afgezet. Borstkanker krijgen is heel ingrijpend. Vanaf het begin deelde ik daarom bewust mijn verdriet met de mensen om me heen en bad tot God om me te helpen hiermee. Soms schreeuwde ik het in ziekenhuis zelfs echt naar Hem uit. En ik merkte wel: hoe dieper ik in de put zat, hoe dichter ik bij de rots kwam die Jezus heet.

Ik voel me niet minder vrouwelijk omdat ik geen borsten meer heb. Ik ben en blijf door alles heen een innig geliefde dochter van God. Thuis loop ik rustig zonder protheses rond, want dit is wie ik nu ben. Soms word ik alleen nog wel verdrietig als ik naar mijn littekens kijk. Door ontstekingen en oedeem zijn ze echt lelijk geworden.

Ik ben actief op datingsites en ben heel open over het feit ik niet zonder littekens ben gebleven als gevolg van kanker. Veel mannen vinden zoiets moeilijk en haken af als ik ze dat vertel. Ik heb ooit op SamenChristen een topic over daten na borstkanker gezet, maar kreeg nauwelijks reacties. Je merkt dat veel vrouwen die dit hebben gehad, zich schamen voor hun lichaam. Ik heb dan echt de neiging te roepen: ‘Kom op meiden, weten jullie wel hoe prachtig jullie zijn?’

Voor mij zal het echt wennen zijn om weer intiem te worden met een man. Het daten zal voor mij stapje voor stapje moeten gaan.”

Zes tips van Marion van Eijsden voor vrouwen die te maken krijgen met een borstamputatie:

  1. Praat over je ziekte met de mensen om je heen. Huil samen, deel je verdriet.
  2. Neem de tijd om te kijken naar je littekens, ga bewust voor de spiegel staan.
  3. Zoek professionele hulp als je er niet alleen uitkomt.
  4. Gebruik een heartpillow om onder je arm te leggen. Dit speciale hartvormige kussen geeft steun en vermindert pijn na een borstoperatie, waarbij ook je lymfeklieren zijn weggehaald.
  5. Vooral bij warm weer zijn breiboezems, gebreide protheses, ideaal. 
  6. Naast prothesebh’s heb je ook hemdjes waarin je je protheses kunt dragen. 

In het novembernummer van Eva staat een uitgebreid borstendossier, vol interessante medische info. Gratis proefnummer aanvragen? Dat kan hier