Eva Logo
8 oktober 2018 in Geloof

Overdenking| Dag 4| Maria: 'Cadeaus'

Vorige week woensdag zijn honderd Eva-lezeressen naar Israël vertrokken. Ze beleven tien prachtige dagen vol nieuwe ontmoetingen, bijzondere plekken, overdenkingen en geloofsverdieping. En jij kunt een stukje met ze meereizen!

Tijdens de reis staan we elke dag stil bij een Bijbelse vrouw. Zeven heel verschillende vrouwen; moedig, bang, volgzaam of juist eigenzinnig. Aan de hand van zeven overdenkingen mogen we ontdekken hoe deze vrouwen ons geloofsleven kleur kunnen geven. 

Speciaal voor jou als thuisblijver komen de overdenkingen ook elke dag online, zodat je een beetje meereist door Israël. Misschien kan de serie jou helpen om je leven van alledag even stop te zetten en je aandacht te richten op God. 

De teksten die gebruikt worden in deze overdenkingen, komen veelal uit de Naardense Bijbel. Een wat minder gebruikelijke vertaling, waardoor oude woorden soms een nieuwe invalshoek krijgen.

LICHT

Vraag God of hij jou nieuwe inzichten geeft door Maria.

LEES

Matteüs 2:11
Ze komen het huis binnen en zien het jongetje met Maria, zijn moeder, en neervallend bewijzen ze het hulde; ze openen hun schatkisten en bieden hem geschenken aan: goud, wierook en mirre.

EERSTE REFLECTIE

Een gewoon huis in Betlehem wordt overstelpt door de mooiste cadeaus. Hulde en aanbidding wordt gebracht aan Jezus, in het bijzijn van zijn moeder. En Maria neemt alle cadeaus aan. Dit bezoek moet haar diep hebben geraakt. Kun jij je mensen herinneren, die jou overstelpt hebben met goedheid? De letterlijke cadeaus die Maria voor Jezus ontving waren overweldigend, maar ze nam ze aan. Hoe reageer jij op het moment dat je iets groots ontvangt? Hoe betrek jij God bij deze momenten?

STIL

Wees vijf minuten stil en breng je gedachten bij God. Schrijf ze op en/of teken ze uit.

LEES:

Matteüs 2:13b,14
... en zie, een engel van de Heer verschijnt in een droom aan Jozef en zegt: “Word wakker, neem het jongetje en zijn moeder bij je en vlucht naar Egypte.” Hij wordt wakker, neemt het jongetje en zijn moeder bij zich - nog is het nacht - en wijkt uit naar Egypte.

TWEEDE REFLECTIE

Lang heeft Maria niet van de cadeaus genoten. Door de droom van Jozef verlaten ze in paniek midden in de nacht hun huis. In stress kwamen ze ooit in Bethlehem aan en in mogelijk nog grotere stress verlaten ze de stad uiteindelijk weer. Zoveel joden hebben in hun leven onder noodlottige omstandigheden hun plek moeten loslaten. Jozefs en Maria’s bezoek was overweldigend goed tussen twee grote stressperiodes. Heb jij een vergelijkbare ervaring gehad temidden van stress? Hoe houd je dan je dankbaarheid temidden van druk vast? De engel van de Heer hielp Jozef. Hoe kan God jou helpen? Voor wie ben jij een engel?

BID

Vertel God jouw verlangen.
Besluit je gebed met het Onze Vader.