Eva Logo
10 oktober 2017

Wereldmeisjesdag, wat is dat?

Dagelijks worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisjes zijn. Op 11 oktober wordt daar heel speciaal aandacht voor gevraagd.

De Verenigde Naties heeft 11 oktober sinds 2012 officieel uitgeroepen tot Wereldmeisjesdag.

Meisjes kampen echt op allerlei gebieden met ongelijkheid: op het gebied van onderwijs, wetgeving, medische zorg, voeding, discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

Ontwikkelingsorganisatie Plan verzon daarom een speciale actie voor de 11e oktober. Vijfhonderd meisjes in zestig landen nemen die dag de macht over en krijgen voor één dag een belangrijke maatschappelijke of politieke positie. Zo staat de burgemeester van Parijs haar plek af aan een meisje. In Nederland wordt de Filipijnse Deborah even de baas van adviesbureau Accenture Nederland. Deborah overleefde orkaan Haiyan, volgde daarna via Plan een beroepsopleiding en is nu de kostwinnaar van haar gezin. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk het is om te investeren in opleidingen voor meisjes. Het zijn natuurlijk symbolische acties, maar op die manier hoopt de organisatie de bewustwording te vergroten.

Westen

Maar ook in het westen is de beeldvorming van meisjes niet altijd zo positief. Wat communiceer je bijvoorbeeld als iemand zegt “je slaat als een meisje”? Bekijk het filmpje en je snapt het voorbeeld.

Always #LikeAGirl