Eva Logo
16 oktober 2017

'Gun ons mannen wat eigenwaarde'

Sytzes vrouw is zwanger. En hijzelf dus ook een beetje. De komende paar weken deelt onze Radio-5-collega zijn bespiegelingen rondom het naderende vaderschap. "Hoe kan ik tijdens een rondje wielrennen met vrienden ‘mijn stoere sportieve imago’ behouden als ik vertel dat ik een kinderwagen heb gekocht met de naam 'Mutsy'?"

De afgelopen maanden hebben we uiteraard veel babyspullen moeten aanschaffen en man, man, man wat erger ik me enorm aan alle truttige namen die bedrijven aan babyspullen geven. Hoe kan ik op deze manier tijdens een rondje wielrennen met vrienden ‘mijn stoere sportieve imago’ behouden als ik vertel dat ik een kinderwagen heb gekocht met de naam Mutsy.. En waarom lijkt alles in een baby megastore te eindigen op ‘woepsie’, ‘flutsy’ of ‘troellie’? 

Anneclaire en ik zijn een keer of wat in Stockholm geweest en het viel ons (haar vooral ;-)) op hoeveel stoere papa’s daar rondlopen. Hippe sneakers, een baard, een arm vol tattoos en... een baby in een stijlvolle draagzak. In Scandinavië is niet alleen het vaderschapsverlof beter geregeld, maar ze verkopen ook meer babyspullen die niet alleen gericht zijn op van lievige woordjes en bloemen houdende, pastelkleurminnendemama’s. Gelukkig kan een Nederlandse man vanaf 2020 meer tijd met zijn baby doorbrengen als hij dat wil en hopelijk krijgen bedrijven dan ook door dat niet alleen een mama met de baby gezien wordt. Gun ons dan een beetje eigenwaarde als mannen en doe wat aan die namen, zodat ik niet bij een balie om een troettiwoetti babyfoon hoef te vragen. 

Maar het is natuurlijk wel van twee kanten. Er zijn mannen die het babyshoppen voor het grootste gedeelte aan hun vrouw overlaten. En daar is helemaal niets mis mee natuurlijk, maar dan wil ik je ook niet horen klagen als je met een roze luiertas met bloemetjes over straat moet.