Eva Logo
3 november 2017 in Liefde & Relatie

Bang voor een dochter

Sytzes vrouw is zwanger. En hijzelf dus ook een beetje. De komende paar weken deelt onze Radio-5-collega zijn bespiegelingen rondom het naderende vaderschap. "Met het hele #metoo gebeuren en de positie van vrouwen in onze wereld, kan ik er niets aan doen dat ik op een jongen hoop."

We weten niet of het een jongen of een meisje wordt. Daar hebben we voor gekozen en ik vind het echt een heel goede beslissing. Je hoeft niet alles te weten wat je al zou kunnen weten. Het houdt het extra spannend en maakt je nog meer benieuwd naar de bevalling! Maar met het hele #metoo gebeuren, de positie van vrouwen in onze wereld, ‘vieze mannetjes’ en alle andere gevaren die er dreigen voor met name meisjes en vrouwen kan ik er niets aan doen dat ik op een jongen hoop. Een jongen die we kunnen vertellen over wat grenzen zijn en wat respect is. Hoewel ik minstens net zo dankbaar, blij en gelukkig met een meisje zou zijn, maakt het idee om een dochter te krijgen me nu al een beetje bang.

Ik vind het bizar om te merken hoeveel zorgen je je nu al kan maken over een nog ongeboren kind. Geen zorgen over de huidige toestand in de buik van mijn vrouw, maar zorgen over de toekomst.

Toen ik, zoals beloofd, met mijn vader sprak over de zorgen en angsten die ik nu al heb en hem vroeg of hij dat vroeger ook al had, citeerde hij uit een mooi gedicht van Muus Jacobse: Zolang God kinderen in ons midden zendt, heeft hij zich nog niet van ons afgewend. Dat geeft me hoop voor de toekomst: wat er ook gebeurt, of het een jongen of een meisje wordt, God is erbij!