Eva Logo
16 november 2017 in Liefde & Relatie

Mijn kind heeft moeite met leren: wat kan ik doen?

"Mijn dochter zit in groep 3. Ze is geen snel kind en het duurt langer dan gemiddeld voordat ze iets begrijpt of leert. Bijles geven zou een idee kunnen zijn. Maar hoe vaak per week is verstandig? Ik wil haar niet overvragen. En is de uitslag bij de CITO-toets dan wel eerlijk? Ze heeft immers niet alles volledig zelfstandig aangeleerd."

Fina van de Pol: "Om je een antwoord te kunnen geven, zou ik eigenlijk meer van je kind willen weten. Ze zit wel in groep 3, maar hoe oud is ze eigenlijk? Is ze een heel jonge leerlinge of heeft ze bijvoorbeeld al een verlengd kleuterjaar gehad? Dus moet ze gewoon nog wat groeien en rijpen, of is ze voor haar leeftijd echt wat trager en moeilijker lerend dan de rest van zijn klas? Verder ben ik ook benieuwd wat haar juf of meester zegt over haar ontwikkeling en haar manier van leren. Gaat ze goed vooruit of blijft ze echt achter? Heeft ze problemen op elk vlak of bijvoorbeeld alleen met rekenen? Verder vraag ik me af wat jij thuis al met haar doet en of dat haar helpt. En ik ben ook benieuwd of ze houdt van het schoolse leren of dat ze er een hekel aan heeft, misschien wel omdat het haar zo veel moeite kost.

Wat moet je nu doen?

Dus: om antwoord te geven op jouw vraag denk ik dat het goed is om eerst bovenstaande vragen voor jouzelf of samen met de leerkracht van je dochter te beantwoorden. Daarna kun je kijken of het nodig is dat ze extra hulp van buitenaf krijgt. In elk geval is het goed als je haar op een speelse manier thuis stimuleert bij de dingen die ze moeilijk vindt. Dit kun je doen door met haar te spelen, spelletjes te doen, haar voor te lezen, opdrachtjes te geven en dergelijke. Mocht er toch extra hulp nodig zijn, dan is het van belang dat dit op een manier gebeurt die goed aansluit bij haar niveau en interesses. En dat je erop let dat haar weekprogramma niet te vol wordt. Misschien heeft ze immers ook al zwemles en gaat ze graag bij een vriendinnetje spelen. En over je CITO-vraag hoef je niet in te zitten. De hele klas leert door hulp van buitenaf, ook al is het alleen maar thuis en op school."

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.