Eva Logo
22 november 2017 in Hoofd & hart

Tien tips om van wachten een feestje te maken

Je kunt natuurlijk zuchtend een tijdschrift pakken in de wachtkamer, of bij treinvertraging Whatsappen met vriendinnen. Maar er zijn leukere dingen om je tijd aan te besteden. Hier een paar tips: misschien kun je nu niet wachten tot je weer ergens moet wachten…

1. Achterstallig gebed

In de file staan of wachten bij de tandarts is een fan-tas-ti-sche gelegenheid om in stilte te bidden voor al die mensen en doelen waar je anders nooit aan toekomt! Weet je niemand meer uit je omgeving? Kijk hier voor namen van vervolgde christenen.

2. Pak dat buikje aan!

Nee, sit-ups uitvoeren voor de kassa is niet handig. Trek in plaats daarvan al staande je navel zo ver mogelijk in, span je bekkenbodemspieren aan en houdt dat alles een tijdje vast. Adem gewoon door. Ontspan en herhaal. Een goede basisoefening om ongemerkt te doen volgens deze website.  

3. Kennissen opdoen

Maak contact met collega-wachtenden. Een glimlach is altijd een goed begin, helemaal als je er eentje terugkrijgt. Zo krijg je de leukste gesprekken tijdens het wachten bij de basisschool, in winkels of op het station. Soms komt er zelfs een gezellige vriendschap uit.

4. Vergroot je geluksgevoel

Psycholoog Martin Seligman bewees dat je merkbaar gelukkiger wordt als je aandacht besteedt aan goede dingen in je leven. Bijvoorbeeld door er elke dag drie te noteren. Oftewel: tel je zegeningen! Bedenk welke zegeningen jij in je leven hebt en je wachttijd maakt je een gelukkiger mens.

5. Word mindful

Ga rustig zitten en bekijk met aandacht en zonder oordeel alles in je omgeving. Je kunt ook je ogen dichtdoen en je richten op geluiden of geuren. Helemaal ‘in het moment zijn’ helpt om tot rust te komen.

6. Uit je hoofd

Heb je een Bijbel-app op je mobiel? Leer al wachtend een mooie tekst uit je hoofd. Klinkt misschien ouderwets, maar teksten die je uit je hoofd kent, kunnen op onverwachte momenten troost geven en je kunt er ook anderen mee helpen.

7. Gratis doneren

Wil je iets voor anderen doen én heb je internettoegang? Bezoek dan sites waar je gratis kunt doneren. Verbeter je Engels en doneer rijst op freerice.com en geef via Woordendaad.nl gratis aan een Afrikaans jongerenproject. Kijk op www.gratis-gids.nl/gratis.php/goede-doelen voor meer ideeën, of google op ‘gratis doneren’.

8. Hot handwerk

Breien en haken zijn weer helemaal trendy, dus neem wol en naalden mee en handwerk erop los. Haak bijvoorbeeld vierkantjes en maak er achteraf een beddensprei, plaid of vrolijke omslagdoek van. Hoe vaker je moet wachten, hoe eerder je haakproject af is!

9. Uit de oude doos

Kids bij je? Neem papier en pennen mee en haal gouwe ouwes van stal, zoals Boter, kaas en eieren, Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en Kamertje verhuren. Weer eens iets anders dan die Nintendo.

10. Leer een nieuwe taal

Daarvoor bestaan veel gratis apps, zoals Duolingo, Memrise, Living Language en Anki (alleen Android). Je medewachtenden zullen vreemd opkijken als je plots in het Japans of Fins begint te babbelen!

En hier nog twee extra tips:

11. Verzamel ideetjes

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb door de dag heen allerlei invallen: leuke dingen om op vrije dagen te doen, stukjes om te schrijven, recepten om uit te proberen… Jij ook? Steek een notitieboekje met pen in je tas en gebruik wachttijden om je plannen op te schrijven. Zo krijg je een hele lijst voor dagen dat je inspiratie zoekt. 

12. Relax

Ontspanningsoefeningen doen is iets waar het thuis niet vaak van komt, terwijl het zo weldadig kan zijn. Gebruik daar dus je wachttijd voor! Niemand hoeft het te merken. Span onzichtbaar voor anderen om beurten al je spiergroepen aan en ontspan weer. Sta je ergens in de rij? Pas op dat je niet omvalt van ontspannenheid!

Tekst: Petra Butler

 

Deze tekst stond in Eva 9, 2015. Een gratis proefnummer van Eva aanvragen? Dat kan hier