Eva Logo
21 december 2017 in Geloof

De 3 favoriete bijbelse vrouwen van Anne-Mareike

Anne-Mareike Schol-Wetter is bijbelwetenschapper en werkt bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Ze heeft een specialisatie in het Oude Testament en houdt ervan om te ontdekken wat we vandaag de dag kunnen leren uit deze verhalen. Met het oog op ons jaarthema over Bijbelse vrouwen vertelt ze over drie van haar favoriete Bijbelse vrouwen.

"De eerste vrouw die bij me opkomt, is Ruth. Ze is één van de weinige Bijbelse vrouwen naar wie een boek is vernoemd, dat is opmerkelijk. Tijdens het schrijven van mijn proefschrift ben ik veel bezig geweest met Ruth. Wat ik leer uit haar verhaal, is dat identiteit nooit helemaal vast hoeft te liggen. In het leven moeten we keuzes maken, doen we nieuwe inzichten op en mogen we uitdagingen aangaan. In deze processen mogen we telkens weer opnieuw naar onszelf kijken en herontdekken wie we zijn. Ruth doet dat op een heel mooie manier. Het duurt even voordat ze geaccepteerd is op de plek waar ze is, maar ze zet door. Dat vind ik moedig!

Mijn tweede favoriet is Abigaïl. Zij is de vrouw van een onverstandige man. Wat ik zo mooi vind aan haar, is dat ze ervoor zorgt dat de situatie tussen haar man en David goedkomt. Ze is een soort tussenpersoon, een bemiddelaar. Dat vind ik een mooie eigenschap. Wat ze eigenlijk doet, is David een spiegel voorhouden, waardoor hij zijn woede loslaat. Volgens mij is het goed om elkaar vandaag de dag nog steeds af en toe zo’n spiegel voor te houden – als we zien dat een situatie uit de hand dreigt te lopen, als iemand een verkeerde keuze dreigt te maken… Abigail doet voor hoe dat kan: ze blijft heel vriendelijk, herinnert David aan Gods beloftes, maar windt er ook geen doekjes om dat hij op het punt staat iets te doen wat absoluut niet met die belofte overeenkomt.

En de laatste, maar zeker niet de minste, Mirjam. Ik herken in haar dat ze zich verantwoordelijk voelt voor haar broertje. Zelf ben ik ook de oudste dochter in ons gezin. Wat ik ook mooi vind aan Mirjam, is dat ze spontaan is in het uiten van haar blijdschap – voor mij niet echt iets wat me makkelijk afgaat. Ze gaat spontaan dansen en zingen voor God en neemt het hele volk mee in haar blijdschap. Ik denk dat het goed is om te benoemen wat goed is. En dat mag soms best uitbundig.”

Vind je het leuk om de verhalen over deze vrouwen in de Bijbel te lezen? Of om meer te leren over vrouwen in de tijd van de Bijbel? Met een account op debijbel.nl ontdek je een schat aan informatie en inspiratie rondom de Bijbel.