Eva Logo
22 december 2017

In tien stappen gezonder

Om gezonder te leven, hoef je niet vreselijk hard te werken of je hele leven overhoop te gooien, schrijft Katie Farrell in haar boek 'Je leven in balans'. Je begint gewoon met kleine veranderingen in je dagelijkse leven. Vervang bepaalde voedingsmiddelen en stel kleine, haalbare doelen – en voor je het weet zijn die veranderingen gewoonten geworden! Het lijstje hieronder voorziet je van tien kleine veranderingen: tien kleine stapjes naar een betere gezondheid.

1. Wat motiveert jou?

Ga op zoek naar iets wat je motiveert om komend jaar je doelen te bereiken, zoals een mooie bijbeltekst, een citaat of een foto van jezelf toen je in topvorm was. Plak het op de deur van je koelkast, op een spiegel of op een andere plek waar je het regelmatig zult zien. Laat je door dit geheugensteuntje inspireren en motiveren om door te zetten en je doelen te behalen!

2. Beweeg

Kom in beweging! Zorg dat je elke dag ten minste dertig minuten actief bezig bent. Als je geen tijd hebt voor een echte work-out kun
je bijvoorbeeld kiezen voor drie wandelingetjes van tien minuten. Je bloed gaat er sneller van stromen, wat goed is voor je hart, maar er komen bovendien endorfinen vrij – je weet wel, die stofjes die maken dat je je gelukkig voelt!

3. Drink water

Vaak denken we dat we honger hebben, terwijl we in werkelijkheid dorst hebben. Drink vanaf vandaag ten minste acht glazen water per dag. Als je het lastig vindt om zoveel water te drinken, kun je wat stevia en citroensap toevoegen. Dan smaakt het water naar limonade.

4. Spreek levengevende woorden

Begin vandaag met het spreken van levengevende woorden over jezelf en anderen. Wen jezelf aan alleen nog positieve woorden te spreken over doelen als een betere BMI of het ontwikkelen van een gezondere levensstijl. Woorden hebben kracht. Gebruik ze om de mensen om je heen te zegenen, te bemoedigen en op te bouwen! 

5. Eet volle granen

Stop met het eten van bewerkte tussendoortjes die van suiker en bloem gemaakt zijn (zoals crackers, repen en koekjes), kies voor producten van volle granen waaraan geen suiker is toegevoegd. Deze geven je langer een verzadigd gevoel en bevatten meer gezonde voedingsstoffen. 

6. Ruim je kast op

Geef je voorraadkast en je koelkast een grondige schoonmaakbeurt. Gooi alle bewerkte voeding weg (of geef het weg) en vervang het door gezond voedsel met een hoge voedingswaarde. Kies vooral voor fruit, groente, volle granen, magere zuivel en andere producten die rijk zijn aan eiwit maar weinig vet bevatten. Door je huis te vullen met gezonde voedingsmiddelen weet je zeker dat jij en je gezin uitgebalanceerde, gezonde maaltijden nuttigen. 

7. Weet hoeveel je eet

Besteed aandacht aan de juiste porties. Om inzicht te krijgen in de juiste portiegrootte kan het helpen om je voedsel af te wegen. Na verloop van tijd heb je die weegschaal niet meer nodig. 

8. Kook thuis

Kook zo vaak mogelijk zelf, thuis. Restaurants voegen veel zout aan hun gerechten toe, en vaak bevatten ze ‘verborgen’ calorieën. Kies, als je uit eten gaat, voor magere, eiwitrijke gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde kipfilet met gestoomde groenten. 

9. Zet beweging in de agenda

Plan je beweegmomenten in. Neem aan het begin van de week (of aan het begin van de maand) tijd om wekelijks minstens drie work-outs in te plannen. Beschouw ze als afspraken waar je echt niet onderuit kunt. Je wilt niet het risico lopen dat een drukke agenda ervoor zorgt dat je het sporten overslaat. 

10. Schrijf je doelen op.

Doelen stellen is de eerste stap naar succes, op elk gebied van je
leven. Begin vandaag met het stellen van doelen die je helpen een betere gezondheid en een betere conditie te ontwikkelen. Evalueer
je gezondheid en schrijf ten minste drie kortetermijndoelen en
drie langetermijndoelen op. Stel voor jezelf vast hoe groot elk doel
is. Als je het binnen enkele weken kunt verwezenlijken, is het een kortetermijndoel. Stel kortetermijndoelen die je helpen om uiteindelijk ook je langetermijndoelen te bereiken. 

Je leven in balans

Deze tips komen uit het boek 'Je leven in balans' door Katie Farrell. In dit boek vind je tips, recepten en overdenkingen rondom gezond leven.
Uitgeverij Ark Media, ISBN 978 90 33822 38 4