Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
11 december 2017 in Eva's goede doel

Koken met kerst: ajiaco uit Colombia

Altijd fijn om je gasten met Kerst iets anders voor te zetten! Wat dacht je bijvoorbeeld van de Colombiaanse maaltijdsoep ajiaco, dat je uitspreekt als 'ajakko'. Een stevige soep met kip, avocado, aardappels en kruiden. Een van de lievelingsrecepten van Missy Christie, de dame achter Eva's goede doel in 2018.

Dit heb je nodig voor ajiaco!

  • 2 grote stukken kippenborst met bot en vel (ongeveer 750 gram)
  • 1 grote ui (grof in stukken gehakt)
  • 5 teentjes knoflook (grof gesneden)
  • 1 eetlepel grof zout
  • 1 eetlepel versgemalen peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 kopjes kippenbouillon
  • 750 gram aardappelen van verschillende soorten, geschild en in hapklare stukjes gesneden
  • twee à 3 verse maiskolven (kruislings in kwarten gesneden)  of anderhalf kopje mais uit blik
  • 1 bos koriander, met stelen (goed gewassen en met touw vastgebonden)
  • 1 bosje bosuien (gewassen en met touw vastgebonden)
  • 2 eetlepels gedroogde guaska of knopkruid, te koop bij de toko of hier

Toppings

• 2 avocado's (ontpit, geschild en in dunne plakjes gesneden)
• 1/2 kop zure room of crème fraîche
• 1/2 kop gehakte korianderblaadjes
• 2 eetlepels uitgelekte kappertjes (in stukjes gesneden)

Zo maak je het!

1. Plaats de kip in een glazen of keramische schaal. Verdeel de ui, knoflook, zout en peper eroverheen.
2. Dek af en laat 8 tot 24 uur in de koelkast staan.
3. Verhit de olijfolie in een zware braadpan op middelhoog vuur.
4. Voeg de gemarineerde kip toe en bak hem aan elke kant, ongeveer 6 minuten, bruin.
5. Giet de bouillon erbij en zet het vuur hoog.
6. Als het mengsel kookt, zet dan het vuur laag tot middelhoog, dek af en laat sudderen. Kook tot de kip zacht is, ongeveer 30 minuten.

En dan

1. Leg de kip in een schaal en bewaar het kookvocht in de pan.
2. Verwijder het vel van de kip wanneer deze voldoende is afgekoeld en gooi hem weg. Snijd of scheur de kipfilets in hapklare reepjes en verwijder de botten.
3. Doe de aardappelen in de pan met het overgebleven kookvocht en zet het vuur op middenhoog. Dek de pan af en kook ongeveer 5 minuten.
4. Voeg het mais,  de koriander, de bosuien en het guasca-kruid toe.
5. Laat, afgedekt, gedurende 20 minuten, sudderen, of totdat de aardappelen zacht zijn, maar nog niet helemaal gaar.
6. Verwijder de koriander en bosuien en doe de kip terug in de pan.
7. Laat nog een paar minuten sudderen tot de kip is opgewarmd.
8. Schep de soep in afzonderlijke kommen en zet de toppings op tafel, zodat je die erbij kunt serveren.

Eet smakelijk!