Eva Logo
20 december 2017 in Liefde & Relatie

Mamantelzorg

Sytze (onze collega van Radio 5) is onlangs vader geworden. Op onze website deelt hij zijn belevenissen en bespiegelingen. "Wist je dat iemand met een rolstoel naar beneden rijden nog zwaarder is dan naar boven?"

Naast vader ben ik sinds een paar weken ook een soort van mantelzorger, laten we het in mijn geval dan een mamantelzorger noemen. Anneclaire had al sinds de zwangerschap erg last van haar bekken. Een kwaal waar ongeveer de helft van de zwangere vrouwen last van heeft en waarbij door de zwangerschapshormonen banden en gewrichten soepeler en rekbaarder worden. Noodzakelijk, want de baby moet door het bekken heen als hij op weg naar buiten is. Alleen was het bij Anneclaire zo extreem dat we in augustus met een rolstoel op vakantie gingen zodat we toch wat aan sightseeing konden doen.

Nu waren we in een klein dorpje in Noord-Spanje en ik denk dat ze daar vergeten zijn het woord vlak in de taal op te nemen. Waar we ook heen gingen, altijd was het omhoog en naar beneden. En toevallig hadden ze zo ongeveer de steilste helling van het dorp voor ons hotel aangelegd... Olé! Wist je trouwens dat iemand met een rolstoel naar beneden rijden nog zwaarder is dan naar boven? Volgens mij was dit dan wel de eerste vakantie waarin ik niet aangekomen ben. Dus het had ook positieve kanten!

Na de bevalling is het met het bekken en de heup van Anneclaire nog niet echt veel beter geworden, dus naar buiten, zware dingen tillen, Noah in bad doen of gewoon traplopen zit er nog niet echt in. Daarom wordt mijn zorgzame kant naar boven gehaald en draai ik de wassen, maak het ontbijt klaar, zorg dat alle lunchspullen boven staan, verzorg het avondeten en doe de dagelijkse schoonmaak. En eigenlijk bevalt me dat wel. Het geeft me een nuttig gevoel. Borstvoeding kan ik niet geven, maar ik kan wel zorgen dat Anneclaire zich volledig op Noah kan richten. Door alle werkzaamheden die ik tijdelijk op me neem, krijg ik alleen nog maar meer respect voor de huismama’s van Nederland en ik vind het ook nog eens leuk! Dus misschien zit er na deze weken ook nog wel een carrièreswitch voor mij in als huisman;-)