Eva Logo
27 december 2018 in Geloof

‘Wanneer je niet weet of jouw geliefde bij God is, geeft dat een extra verdriet’

Als er een geliefde sterft, kan het een grote troost zijn om te weten dat diegene bij God is. Maar wat als je afscheid moet nemen van iemand die nooit in God geloofd heeft? Frederike is rouw- en verliesbegeleider: “Voordat je met iemand over God gaat praten, moet je eerst met God over diegene praten.” 

Frederike: “Ik heb het zelf ook meegemaakt. Een oom van mij overleed. Hij werd gecremeerd. Ik weet nog dat mijn tante zoiets had van: dood is dood. Ik herinner mij dat mijn vader heel verdrietig was. Hij verloor zijn broer. Hij had nog graag meer gesprekken willen voeren.” 

Geen pleister voor verdriet 

“Mijn beide ouders zijn overleden. Voor mij is het een grote troost om te weten dat ze bij God zijn. Dat is voor mij een zekerheid. Maar mijn rouw werd er niet minder door. Het is niet zo dat die zekerheid een pleister is voor het verdriet. Je verdriet wordt er niet door opgelost. Ik was er echt kapot van.” 

Wij zijn God niet 

“Ik begeleid mensen in hun gemis. Wanneer mensen niet weten of hun geliefde bij God is, geeft dat een extra verdriet. Ik kan dat niet oplossen. Ik kan alleen maar meedenken. Hoe ga je daar nou mee om? Mensen moeten daarin persoonlijk een antwoord zoeken. Ik help mensen met het formuleren van antwoorden waar ze mee kunnen leven. Dat is eigenlijk wat ik doe: ik help mensen hun verdriet draagbaar te maken. 

‘Ook als christen voel ik me soms niet getroost’ 

Daarnaast moet je altijd blijven realiseren dat wij God niet zijn. Wij hoeven er gelukkig niet over te oordelen of iemand wel of niet bij Hem is.” 

Niet getroost 

“Ook als christen voel ik me soms niet getroost. Hoewel God mijn basis is, is Hij soms ver te zoeken. Dat geluid moet er ook gewoon zijn. Dan is het volgens mij van belang dat je troost bij elkaar mag vinden. Dat je elkaar hebt. God roept ons ook op om voor anderen klaar te staan.” 

Bid 

“Concrete tips zijn hierin bijna niet te geven. Het is zoiets persoonlijks en per situatie zo verschillend. Het ligt er ook zo aan hoe de degene die overlijdt, in zijn leven was. Stond hij/zij open voor gesprekken of wilde hij/zij er juist niets van weten?  

‘Stort je verdriet uit bij God’ 

Voordat je met iemand over God gaat praten, moet je eerst met God over diegene praten. Stort je verdriet uit bij God. Ga in gesprek met God bid voor wijsheid, om hoe je moet handelen. 

Blijf niet in je eentje met dat verdriet worstelen. Deel het in de eerste plaats met God, maar daarnaast ook met mensen om je heen.” 

Janneke nam ook afscheid van een niet-gelovige. Ze moest afscheid nemen van een goede vriendin. Haar verhaal lees je hier. 

Wil je meer lezen over Frederike en haar werk? Neem dan een kijkje op haar website.