Eva Logo
17 januari 2018 in Getuigenissen

'Door het verlies van mijn zoon ontdekte ik God'

God bestaat echt! Die woorden van haar zoontje Jimmy, vlak voor zijn overlijden, zetten het leven van Natasja Verhagen (44) op de kop. Haar leven dat getekend werd door angst, afwijzing, seksueel misbruik, traumatische ervaringen en rouw, veranderde in een leven vol overgave, vertrouwen en liefde. Vorige maand verscheen het boek 'God bestaat echt!' waarin Corina Schipaanboord het levensverhaal van Natasja optekende. Eva stelt Natasja een aantal vragen.

Er verscheen een boek met jouw levensverhaal. Waarom wil je dat anderen dit horen?

“Zodat iedereen weet dat er altijd hoop is! Dat zou je niet denken als je het begin van mijn verhaal leest. Maar juist het feit dat er zo’n positieve ommekeer kwam, kan hoop geven aan mensen die zich in (deels) dezelfde situatie bevinden.”

Kun je kort iets vertellen van het ‘begin’ van je verhaal?

“Mijn vader liet ons gezin al vroeg in de steek. Mijn moeder was alcoholverslaafd en als veertienjarige zorgde ik voor haar. Zij wreef mij dikwijls in dat ik nooit geboren had moeten worden. Uiteindelijk trouwde ik met Ricardo van wie ik al een paar kinderen had. Alhoewel we kinderen hadden, was hij drugsverslaafd en crimineel. Een aantal keer belandden we in de gevangenis. Mijn verleden en andere traumatische ervaringen, zoals het verlies van een kindje vlak na de geboorte, had ik nog niet verwerkt. Ik durfde het niet onder ogen te zien en stopte het weg. Het was survivallen.”

‘Mama, God bestaat echt!’

Kun je iets vertellen over de hoopvolle wending in je verhaal?

“Het klinkt tegenstrijdig, maar die kwam toen onze oudste zoon een hersentumor bleek te hebben. Vlak voor zijn overlijden, zei hij: ‘Mama, God bestaat echt!’ Deze woorden van Jimmy brachten mij, en Ricardo bij God. Hoe verdrietig zijn overlijden ook was, het gaf ons uiteindelijk veel geluk. Ons leven werd compleet anders. Mijn zoektocht begon, ik wilde alles weten. Ik las veel in de Bijbel en andere geestelijke boeken en bad veel. Het is wonderlijk hoe de Heer in het rouwproces nabij was en mij hielp om alles uit mijn verleden onder ogen te zien. Ik ervaarde steeds dat Hij dichtbij was en nog steeds is.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die het heel moeilijk hebben?

“Hen wil ik Hebreeën 11:6b meegeven. Dat is eigenlijk de verlengde versie van ‘God bestaat echt!’.  Daar staat: ‘Want wie tot God komt, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is voor wie Hem ernstig zoeken’. Welk probleem je ook hebt, zoek God ernstig! Hij zal je belonen.”

Een radio-uitzending met Natasja kun je hier beluisteren. Meer informatie over het boek vind je hier

Natasja is zaterdag 25 januari 2020 te zien in De Verandering om 19.20 uur op NPO2