Eva Logo
12 januari 2018 in Getuigenissen

Podcast | Marjolein leeft altijd in het donker

Vroeger was Marjolein van den Broek bang in het donker, maar nu leeft ze erin. Sinds drie jaar is ze -zoals ze het zelf zegt- stekeblind.

“Ik voel me niet blind. Ik voel me heel gewoon. Er zijn zelfs momenten dat ik het helemaal vergeet”, vertelt de goedlachse 34-jarige Marjolein. “Maar natuurlijk frustreert het soms ook. Als mijn kinderen een optreden hebben kan ik het niet zien. Ik ga wel altijd mee om sfeer te proeven en iemand vertelt me dan hoe ze eruitzien en welke dansjes ze doen.”

Marjolein is getrouwd en moeder van twee kinderen. In december 2014 is ze helemaal blind geworden. Daarvoor zag ze drie en zes procent. “Omdat ik dus wel wat heb kunnen zien droom ik nog in beelden. Dat is heel fijn. Alleen ik word dus wakker in het donker. In het begin was dat echt gek.”

“Mijn kinderen gaan er goed mee om. Soms roepen ze weleens dat ze het stom vinden dat ik blind ben, maar dat mag ook. Het is ook heel stom. Ze zijn behulpzaam, maar ik vind het belangrijk dat ze gewoon kind zijn. Ik ben hun moeder en niet andersom. Als ze op school een tekening hebben gemaakt hoor je ouders roepen ‘wat mooi!’. Wij doen dat niet. Wij doen ‘m in de tas en thuis leggen ze rustig aan me uit wat erop staat.”

Sinds ze blind is zijn haar andere zingtuigen sterker aanwezig. ‘Ik heb dat wel moeten leren. In het begin dacht ik steeds ‘oh, het is zo donker’ en ‘hoe moet dat nu?’.  Maar laatst was ik de hond aan het uitlaten en ik genoot van de warmte van de zon en het ruisen van de bomen. Ik heb dat echt moeten leren. Op een gegeven moment moet je wel verder en dan is het mooi dat andere zintuigen stukjes gaan overnemen.”

In de podcast Het kan je buurman zijn vertelt Marjolein haar hele verhaal aan radiomakers Zegert van der Linde en Martine van der Spek.

De podcast is ook te beluisteren in de Podcast app.