Eva Logo
24 januari 2018 in Liefde & Relatie

Sytze praat raar

Sytze (onze collega van Radio 5) is onlangs vader geworden. Op onze website deelt hij zijn belevenissen en bespiegelingen. "Vreselijk hoe mensen tegen kleine kinderen en baby’s praten. Op zo’n gekke hoge toon en dan van: “Hallo, lig je lekker te liggen, hè? Ja hè? Wie heeft er gepoepie poept?"

Ik vond het altijd vreselijk hoe mensen tegen kleine kinderen en baby’s praten. Op zo’n gekke hoge toon en dan van: “Hallo, lig je lekker te liggen, hè? Ja hè? Wie heeft er gepoepie poept? Kijk eens wie hier is: papa! Ja, leuk he, ja..” En ga zo maar door. Ook het woordje ‘ja’ is bij mensen die tegen baby’s praten altijd erg populair. Misschien dat peuters daarom opeens een nee-fase krijgen. Ze zijn helemaal klaar met dat woordje ‘ja’.

Drie keer raden wie er nu ook zo praat? Juist, papa, ik bedoel: ik. Daarom schrijf ik dan ook maar ‘vond’ in plaats van ‘vind’. Niet dat ik het bij anderen nu ook toe sta te juichen, maar om dat nu ook aan mezelf vervelend te gaan vinden, vind ik ook weer zo wat.

Het is echt waar, je gaat het gewoon automatisch doen. Opeens praat je over poep alsof het iets heel schattigs is en in de derde persoon enkelvoud over jezelf. Het zou mooi zijn als je dat dan ook op je werk of tegen je partner gaat doen: gewoon geen ‘mij’ of ‘ik’ meer tegen collega’s zeggen, maar je eigen naam of functie: “Wie komt er even vergaderen met Sytze? Zal redacteur even koffie voor jullie halen? Wie heeft er even lekker dit stukje gelezen, wie heeft er even lekker dit stukje gelezen, wie heeft er even lekker dit stukje gelezen? Ja? Ja? Ja?”