Eva Logo
2 januari 2018 in Uit & thuis

Vijf dingen die je kunt doen met je oude kerstboom

De feestdagen zitten er weer op: tijd om de kerstboom aan de weg te zetten! Of wacht, je kunt er nog meer mee doen. Vijf originele manieren om 'm te recyclen.

1. Onderzetters

Voor de echte doe-het-zelver! Verwijder de takken en voilá: van de stam kun je prachtige onderzetters maken.

2. Thee

Even flink schudden aan die boom, want van dennennaalden kun je fantastische thee maken die ook nog eens goed is voor de ontgifting van je lijf. Check wel even of je boom niet behandeld is met chemische stoffen, anders ben je natuurlijk nog verder van huis. 

3. Feestje voor de vogels

Herplant je boom in je achtertuin en maak er een fijn winterverblijf van voor onze gevederde vrienden. Laat het boompje wel vast wennen aan de kou door hem alvast even in de garage of schuur te zetten. Wil je de kerstboom z'n identiteit laten vasthouden? Versier ‘m dan in plaats van met glimmende kerstslingers met eetbare ornamenten, zoals popcornslingers en vetballen. 

4. Potpourri

Voor alle liefhebbers van een naar Narnia geurend huis en dito kledingkast: de dennennaalden zijn ook heel geschikt om potpourri mee te maken. Mix ze bijvoorbeeld met  sinaasappelschil, kaneelstokjes, kruidnagels en nootmuskaat. Je kunt er ook geurzakjes mee samenstellen.  

5. Steun voor de planten

Strip kleine takken van de boom en gebruik de overgebleven twijgen om kamerplanten te ondersteunen.

Toch van je kerstboom af?

In bijna elke gemeente is er rond 6 januari (Driekoningen) wel een vreugdevuur waar je de kerstboom naartoe kunt brengen en samen feestelijke de vakantie kunt afsluiten. Aandachtspuntje voor de echte milieu-lovers: verbranding van kerstbomen veroorzaakt wel luchtvervuiling

Geen zin in gedoe? Breng je boom alsnog naar het afvalscheidingsstation of laat hem ophalen door de gemeente. Je kunt 'm ook in stukjes zagen en in de grijze kliko doen. Let op, niet in de groene! De hars van de kerstboom is niet te composteren.

Bronnen: This Old House, Birds and Blooms, Natural Living Ideas   

Lees ook: De 8 leukste schaatsbanen van Nederland