Eva Logo
7 februari 2018

Donor worden? De voors en tegens van Esmé Wiegman

“Ik heb met mijn man afgesproken dat hij uiteindelijk mag beslissen wat er met me gebeurt als ik overlijd.” Deze week was Esmé Wiegman van NPV Zorg te gast bij EO Live (Radio 5) om te praten over het donordebat, dat deze weken volop aan de gang is in de Eerste Kamer. Kan de overheid zomaar aannemen dat iemand donor wil zijn, tenzij hij aankruist dat hij het niet wil? Esmé besprak haar voors en tegens.

“Ikzelf sta positief tegenover orgaandonatie, maar heb met mijn man afgesproken dat hij uiteindelijk mag beslissen wat er met me gebeurt als ik overlijd. De rol van de nabestaanden is voor mij heel belangrijk. Ik merk dat er nu nog veel te weinig van tevoren het gesprek wordt aangegaan met de naasten. Mijn taak is om informatie te geven over orgaandonatie, maar als opdracht geef ik graag mee dat mensen er nu al met naasten over moeten praten. Dat heeft voor mij uiteindelijk meer prioriteit dan het maken van de keuze zelf. Ik denk niet dat je daarmee de zorg verplaatst naar de ander. Artsen kunnen immers nooit om nabestaanden heen.

Vrijwillige naastenliefde

Voor christenen is orgaandonatie een mooie daad van naastenliefde, maar ik ben wel van mening dat het een vrijwillige daad moet zijn en niet een daad die je opgelegd wordt door de overheid. Mensen moeten in vrijheid kunnen kiezen of ze donor willen zijn of niet. Doordat deze discussie in de politiek komt, wordt het gejuridiseerd. Dat vind ik jammer.

Voordelen van “Ja, tenzij”

Het is lastig om te meten of de beslissing dat burgers automatisch donor zijn, tenzij ze dat aangeven dat niet te willen, echt veel effect gaat hebben. Natuurlijk zullen er door deze verandering veel meer donorregistraties zijn, maar de vraag is of dat ook zorgt voor meer transplantaties. Iemand moet namelijk wel eerst overlijden voordat zijn organen gedoneerd kunnen worden. Wij zelf zijn niet in staat om ‘vraag en aanbod’ in balans te brengen.

Mijn suggestie aan de overheid is: zorg ervoor dat we in de samenleving voldoende momenten creëren waarin we elkaar vragen of we ons al hebben laten registreren als donor. Goed informeren over orgaandonatie is daarnaast heel belangrijk. Door er veel met elkaar over te praten, kunnen we een goede individuele beslissing maken over orgaandonatie.”