Eva Logo
8 februari 2018 in Lijf & leven

'Door de haarziekte te verbergen, sloot ik mezelf juist op'

Alike Kuit heeft alopecia areata, een grillige haarziekte die kaalheid met zich meebrengt. Ze heeft (bijna) geen haar meer. "Ik leg aan de kinderen in mijn klas uit dat juf niet ziek is, maar dat haar haar ziek is."

Alike Kuit: “Ik heb alopecia areata, een grillige haarziekte. Ik heb hierdoor (bijna) geen haar meer op mijn hoofd en ook mijn wimpers en wenkbrauwen zijn verdwenen. De kaalheid hoeft overigens niet definitief te zijn. Zolang er haarzakjes zijn, kunnen er ook weer haren gaan groeien.

Er is weinig over deze ziekte bekend. Mijn haar moest vroeger juist altijd worden uitgedund, omdat ik zo’n volle bos haar had. Op mijn tiende kreeg ik twee kale plekjes op mijn hoofd. Na een poosje groeiden de haren weer terug, maar door de jaren heen begon ik steeds meer haar te verliezen.

Ik heb een jaar lang een pruik gedragen, omdat ik me ervoor schaamde en niemand het hoefde te weten. Hier voelde ik me niet gemakkelijk bij, omdat ik bang was dat hij zou gaan verschuiven. Daarna droeg ik doekjes op mijn hoofd, want ik sta voor de klas en heb dus een representatieve baan. Op een warme dag heb ik het doekje afgedaan en de situatie geaccepteerd. Door de haarziekte te verbergen, sloot ik mezelf juist op.

Ik leg aan de kinderen in mijn klas uit dat juf niet ziek is, maar dat haar haar ziek is. In de Bijbel staat in 1 Korintiërs 10:13 dat we alles dat ons treft, aankunnen. Daar ben ik van overtuigd. Door alopecia areata te accepteren, voel ik me meer mezelf.”

Dit artikel stond in Eva 1 van 2016. Wil je een gratis proefnummer aanvragen? Dat kan hier