Eva Logo
14 februari 2018 in Uit & thuis

Elke dag dezelfde jurk

“Betaal een dagloner zijn loon nog op dezelfde dag uit.” (Leviticus 19:13) Deze Bijbeltekst was het uitgangspunt van Lidia van Bodegraven om een jaar lang elke dag dezelfde jurk te dragen om geld op te halen voor Solidaridad. “Als een ander lijdt door de kleding die ik koop, dan moet ik daar iets aan doen.”

Je hebt een jaar lang iedere dag dezelfde jurk aangedaan. Hoe is dat jaar verlopen?
“Het ging verrassend goed! Er was niemand die aan me vroeg: ‘Goh, heb jij nou elke dag dezelfde jurk aan?’ Ik werd er wel creatief van en ik heb geleerd dat ik met veel minder kleding ook genoeg kan doen. Soms was het wel even moeilijk. In de zomer heb ik de mouwen eraf gehaald, maar toen we op vakantie waren, heb ik toch even gesmokkeld. Wandelen ging echt niet met zo’n jurk, dus twee dagen heb ik wat anders aangetrokken.”

Wat voor eisen zaten er aan de jurk die je uitkoos?
“Een paar dingen waren belangrijk om over na te denken. Is het een model dat bij me past? Kan ik het makkelijk combineren? En natuurlijk, is het van een eerlijk merk? Zodoende kwam ik uit bij het merk Bellamy Gallery. Zij zijn volledig transparant over waar de kleding is geproduceerd en op het label van de kleding staat hoeveel procent van de prijs waarnaartoe gaat.”

Lidia draagt de jurk van Bellamy Gallery.

Wat voor rol speelde je geloof bij deze challenge?
“Het geloof is een deel van wie ik ben. Liefde gaat verder dan alleen je familie en vrienden, je medemens van waar dan ook ter wereld is net zo belangrijk. Daarom liepen we thuis ook tegen Leviticus 19:13 aan. De makers van kleding en de dragers ervan liggen zo ver uit elkaar, we hebben niet door dat ze niet genoeg betaald krijgen en dat is wat er mis is in deze industrie. Door bewuster na te denken over waar de kleding vandaan komt en om dan andere keuzes te maken, eer je God en Zijn schepping.”

Wat is je doel?
“Er komen steeds meer ‘gewone’ mensen, zoals ikzelf, die eerlijke kleding willen kopen. Ze worden zich steeds bewuster van hoe het eraan toe gaat in de kledingindustrie en dat er problemen zijn, maar ze weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Via mijn blog en mijn verhaal hoop ik mensen te inspireren om het op een leuke manier hun koopgedrag te verbeteren.”

Op Lidia's blog All About Fair Fashion vind je meer informatie over eerlijke kleding.

Een opvallende riem staat goed bij deze jurk.