Eva Logo
13 februari 2018 in Opvoeding en gezin

'Mijn kind zit de hele tijd op zijn mobiel'

Op welke leeftijd geef ik mijn kind een smartphone? En hoe leer ik hem of haar er gezond mee omgaan? Deze en andere vragen komen aan bod in de online mini-class die je vanaf nu via de EO kunt volgen.

Jolanda’s dochter is gevoelig voor de snap-score van het sociale medium Snapchat. Elke dag stuurde ze naar zo’n vijftig vriendinnen een berichtje. Onlangs werkte Jolanda mee aan de nieuwe mini-class van de EO: ‘Hoe leer ik mijn kind goed omgaan met een scherm?’. “Naar aanleiding van de mini-class ben ik opnieuw het gesprek aangegaan met mijn dochter. Nu zijn het er nog tien.” 

Orthopedagoog Yvonne Bijl ziet meer ouders worstelen met media-gebruik.  “Je ontkomt er niet meer aan om je eigen mening te vormen over hoe jij dit wil doen in jouw gezin. Het belangrijkste is om te bedenken wat je zelf wil en waarom je dat wil."  Daarom werkte ze graag mee aan de ontwikkeling van de mini-class. De EO wil ouders met de gratis mini-class handvatten geven om na te denken over media-gebruik in je eigen gezin.

Jolanda vindt het belangrijk om niet alleen maar negatief over media te praten. Samen een berichtje sturen naar jarige neefjes en nichtjes of lachen om een filmpje ziet ze als mooie opbrengsten van schermen in huis. "Toch denk ik regelmatig: hoe zouden andere mensen dit aanpakken?” 

Wil je net als Jolanda meedoen aan de mini-class? Je kan je aanmelden door hieronder je mailadres in te vullen. In de mini-class krijg je zeven dagen lang dagelijks een nieuwsbrief met tips en verhalen uit theorie en praktijk.  Elke nieuwsbrief is te lezen in zo’n 7 minuten. De mini-class geeft dagelijkse een suggestie om het gesprek aan te gaan met je kinderen. Ook biedt de mini-class een tool om met andere ouders online tips en ervaringen uit te wisselen. 

Onderwerpen in de mini-class

  • Wanneer geef je je kind een scherm?
  • Is een beeldscherm gezond voor mijn kind?
  • Hoe stimuleer je gezond mediagebruik?
  • Je kind krijgt een smartphone - wat nu?
  • Waarom zijn platformen zo verslavend?
  • De gevaren van het internet
  • Hoe gebruik jezelf je mobiel?

Ik meld me aan