Eva Logo
15 februari 2018 in Lijf & leven

Oververmoeid en onbegrepen

Annemein (21) is studente journalistiek. Vijf jaar geleden kreeg ze de diagnose ME/CVS. "Een goede vriendin zei achter mijn rug dat ik me aanstelde. Dat vond en vind ik het ergste, dat je je zo alleen en onbegrepen voelt."

‘Als je er niks over vertelt, snappen mensen niet wat je meemaak!’, zei vorig jaar iemand tegen me. Sindsdien praat ik er meer over. Dat ik ME/CVS heb, een vorm van chronische vermoeidheid die gepaard gaat met pijnlijke gewrichten door hypermobiliteit. Die diagnose kreeg ik toen ik vijftien was, na een jaar van veel pijn en vermoeidheid. Door een intensieve revalidatietherapie heb ik een weg gevonden. Ik leerde mijn dag indelen via een puntensysteem, waarbij ik elke activiteit een nummer moest geven. Van lichte inspanning (1) tot zware inspanning (3). Niemand begreep in die tijd echt hoe ik me voelde. Een goede vriendin zei achter mijn rug dat ik me aanstelde. Dat vond en vind ik het ergste, dat je je zo alleen en onbegrepen voelt.

‘Ik heb mijn grote droom moeten opgeven’

Inmiddels gaat het gelukkig beter, maar nog steeds moet ik heel goed opletten. Ik heb veel structuur nodig en negen à tien uur slaap per dag. Mijn grote droom was om de musicalwereld in te gaan, maar dat is voor mij niet haalbaar. Ik moet goed nadenken over mijn toekomst en plannen. Dat heeft me snel volwassen gemaakt. Ik heb geleerd waar ik wel en niet mijn energie in wil steken.

Het heeft wel tijd gekost om weer vriendschappen te sluiten. Ik moest er echt mee leren omgaan. Mijn beste vriendin ziet nu in mijn ogen als iets te veel is voor mij. Dat is fijn. Verder probeer ik in het nu te leven en te kijken naar wat ik wel kan. Vijf jaar geleden kon ik niets.”

Annemein (21) is studente journalistiek. Vijf jaar geleden kreeg ze de diagnose ME/CVS. Annemein hoopt in het buitenland te gaan studeren.

Dit artikel was te lezen in Eva 10 van 2016. Meer mooie artikelen lezen? Vraag een gratis proefnummer van Eva aan!