Eva Logo
20 februari 2018 in Uit & thuis

Waarom ontspullen zo goed voor je is

Minimalisme is anno 2018 helemaal hip, maar Annerieke Berg - de Boer is al jaren zielsgelukkig met een overzichtelijk huis. “SPULLEN. Het voelt voor mij als iets dat op je drukt, een last op je schouders, het belemmert je om vrij te ademen en voluit te leven.”

Je hebt spullenmensen en opruimers. Ik behoor tot die laatste categorie. Altijd al. Vol verbazing kon ik kijken naar de volle zolders bij vriendinnetjes of bij mijn ouders en schoonouders thuis. Planken vol met rommeltjes en snuisterijen. Eindeloze boekenplanken met boeken die nooit meer gelezen zullen worden als ze hier blijven staan. Wat bewaren mensen veel spullen die ze eigenlijk niet meer nodig hebben!

Schuur als pakhuis

Zo bewaart mijn vader in zijn schuur nog onze scheppen en surfplankjes van vroeger terwijl ik die, nadat mijn kinderen er de laatste keer mee hadden geschept, direct naar de kringloop bonjourde.  “Wat lief van je vader,” en “wat bruut van jou,” zou je kunnen zeggen. Ik vind mijn keuze echter zeker getuigen van liefde. Ik gun een ander ook het plezier van die schepjes en gun mezelf een opgeruimde schuur die nut heeft en gebruikt wordt, en niet alleen als pakhuis dient. De herinnering bewaar ik in mijn hart.

Ik vermoedde altijd dat die overvolle zolders en schuren te maken hadden met het feit dat ze van net na de oorlog zijn en opgevoed met het motto: “Wees zuinig op je spullen, wie weet is het nog eens van nut,” maar nu ik het ook bij generatiegenoten zie gebeuren moet er toch sprake zijn van een soort mens dat nu eenmaal graag spullen bewaart.

Herinneringen maken

Spullen, dat woord klinkt toch ook helemaal niet lekker? Spreek het maar eens hardop en vol overgave uit, SPULLEN. Het voelt voor mij als iets dat op je drukt, een last op je schouders, het belemmert je om vrij te ademen en voluit te leven. Ik ontleen mijn waarde niet aan spullen.

Opruimen, ontspullen en minimaliseren is hip. De ene na de andere opruimgoeroe vertelt ons hoe we het beste zouden kunnen opruimen en hoe fijn het is om minimalistisch te leven. Voor mij oud nieuws, voor jou misschien wel een eye opener.

Ik besteed mijn geld liever aan herinneringen dan aan het kopen van spullen. Mijn kinderen zullen later hopelijk onthouden dat we gingen klimmen in de bergen, uit eten gingen in dat ene lekkere restaurant of films keken in de bioscoop. Samen herinneringen maken en de foto’s bewaren, in je hart, maar ook in een boek. Dat dan weer wel.

De kleren en fietsen van de kinderen waren vaak tweedehands. Zonde om dat we daar veel geld aan uitgaven.  Tweedehands is bovendien een duurzamere keuze in onze maatschappij die draait om materialisme en meer, meer, meer. Veel kinderen hebben kasten vol speelgoed, waar vrijwel nooit mee gespeeld wordt, terwijl ze zich met een kartonnen doos uren kunnen vermaken.

Kijk om te beginnen eens in je kledingkast. Hoeveel procent van de kleding die in je kast hangt, heb je al een jaar niet gedragen? Leg die stukken eens apart en breng ze, als je ze over een maand nog niet hebt gedragen, naar de kringloopwinkel.

Is het mooi? Gebruik je het? 

Hoe vaak moet je onhandig een hele rij hangertjes opzijschuiven om bij dat ene fijne shirtje te kunnen. En hoe heerlijk zou het zijn als er nog maar zo’n dertig items in je kast zouden hangen of liggen die je stuk voor stuk het gevoel zouden geven dat je ‘Gods gift to earth’ bent. Eerlijk geproduceerde kwaliteitskleding die jaren zal meegaan en waardoor je niet hoeft toe te geven aan iedere trend of modegril die eigenlijk toch alleen maar te dragen is als je jonger dan 21 bent. Tegelijk kun je voortaan moeiteloos voorbijlopen aan rekken vol goedkope flutkleding die je niet nodig hebt en die jouw kwaliteitseisen niet meer doorstaan. Is nog eens goed voor je zelfbeeld en je portemonnee ook.

Luister maar eens naar de Ted-talk ‘The master piece of a simple life’ van Laura Malloy. Ze beschrijft wat een vreugde het geeft als je je alleen nog omgeeft met zaken die waarde hebben en vreugde geven. Haar motto is: “Heb niets in je huis wat je niet meer gebruikt of waarvan je niet gelooft dat het mooi is.” Dat rentmeesterschap dat God ons als opdracht meegaf, strekt zich niet alleen uit tot de aarde, maar ook tot onze kasten, onze bureaus, onze schuren en onze zolders. Had je niet gedacht, hè?

PS Dit zijn de 5 dingen waar we over het algemeen zo moeilijk afstand van kunnen doen. 

Tekst: Annerieke Berg - de Boer