Eva Logo
23 februari 2018

Wereldvrouwen: Barbara bidt met feestende toeristen op Ibiza

In augustus van 2017 is Barbara Borsboom (23) uit Rotterdam, naar Ibiza gegaan om daar voor minimaal de komende drie jaar te wonen. Ze werkt voor 24-7 Ibiza, een christelijke organisatie. “Tijdens een eerdere reis werd ik verliefd op het eiland en het werk van 24-7 Ibiza, wat maakte dat ik in nu de stap nam om alles in Nederland achter me te laten en hier te gaan wonen.”

Dit is de uitgaansstraat van San Antonio, een van de belangrijkste badplaatsen op Ibiza. Op deze straat lopen we elke nacht in tweetallen op een neer. We richten ons op de toeristen, seizoenswerkers, gevangenen, de seksindustrie en de lokale bevolking. Elke dag van tussen 14.00 tot 06.00 ben ik actief: ik ga dus mee in het ritme van het eiland. Van 00.00 tot ongeveer 05.00 gaan we de straat op. Om met mensen te praten, voor mensen te bidden of om mensen terug naar hun hotel te helpen als ze daar zelf niet meer toe in staat zijn. We willen Jezus' handen en voeten zijn in de uitgaansstraat, omdat we geloven dat Hij precies hetzelfde zou doen!

Wat een voorrecht ook om hier te wonen. Als ik in mijn huis zit, kijk ik uit op een prachtige zonsondergang die me elke avond opnieuw even stil krijgt. Ook dit soort taferelen, die je op de foto ziet, vinden tijdens de zonsondergang voor de deur plaats. Mensen komen samen om te kijken naar het prachtige spektakel. Een lucht vol met kleuren, met muziek op de achtergrond en vermaak. Heerlijk!

Er zijn natuurlijk meer mensen die hier wonen en werken voor 24-7 Ibiza. Samen vormen we een kerkgemeenschap. Een internationale, tweetalige (Engelse en Spaanse) kerk die steeds meer groeit. Naast het samenkomstmoment op zondag, zijn er in de winter uitstekende momenten om samen leuke dingen te doen. We ontbijten bijvoorbeeld wel eens op een dakterras met churros en chocolademelk, heerlijk volgens Spaanse traditie. We trekken veel met elkaar op en delen lief en leed met elkaar. Daarnaast willen we ook een positieve invloed hebben op onze omgeving. Zo gaan we wekelijks naar de gevangenis om daar aanwezig te zijn en gaan we een aantal keer per week bij de verschillende stripclubs naar binnen om daar met de meiden te praten. Ook met de prostituees proberen we een band op te bouwen om aan hen ook het goede nieuws van Jezus te vertellen.

Een mediterraans eiland betekent ook gewoon buiten leven en meegaan met de Spaanse tradities. Verjaardagen vieren in een park met een barbecue waarbij allerlei Spanjaarden zomaar aansluiten is mijn favoriet. Zeker als het in de winter is!

Elke woensdagmiddag is het weer feest op de stranden van San Antonio, als we met kilo's sinaasappelen aankomen en die uitdelen aan iedereen die wil. Je ziet de verbazing op de gezichten van mensen dat we echt iets gratis aan hen willen geven. Ik word heel blij van de mensen die elke week opnieuw speciaal op woensdag naar het strand gaan. Ze weten dat we komen en ze willen dan even kletsen - of gewoon omdat ze een sinaasappel lekker vinden.

De uitgaanscultuur, de clubs: we zoeken ze ook op om ons te mengen onder 'onze doelgroep'. We genieten van muziek, van dansen, van samenzijn met vrienden. Het is gewoon ontspannend als je er op de juiste manier mee om gaat. We willen ons niet afsluiten van deze wereld, maar er met een christelijke houding in staan.

Meer over het werk van 24-7 Ibiza kun je hier vinden. 

Wil je ook de eerste 'Wereldvrouwen' lezen? Klik dan hier voor het verhaal van Harriëtte in Australië.