Eva Logo
vergeving bij echtscheiding
20 maart 2018 in Liefde & Relatie

Dirkje wil haar ex vergeven, maar kan het niet

"Ik hoefde maar uit het raam te kijken of hij stond voor de deur, achtervolgde ons en heeft zelfs een keer geprobeerd de voordeur in te trappen."

,,Vergeven? Het lukt me niet. Mijn ex is bij mij weggegaan omdat hij verliefd was op de buurvrouw. We hadden voor die tijd een heel luxe leven, alles kon, overal was geld genoeg voor. Maar vlak voordat hij ging, sluisde hij al ons geld weg. Samen met mijn twee dochters leefde ik opeens anderhalf jaar van een kleine uitkering. Dat was zwaar, we moesten zelfs naar de Voedselbank als er geen geld meer was om eten te kopen, maar het is ons gelukt, we zijn hecht en gelukkig geworden met elkaar.

Erger was echter dat mijn ex ons begon te stalken. Ik hoefde maar uit het raam te kijken of hij stond voor de deur, achtervolgde ons en heeft zelfs een keer geprobeerd de voordeur in te trappen. Of hij stond in de tuin te roepen: ‘Ik maak je dood’ of ‘Ik zorg dat je geen goed leven meer hebt’. Twee jaar lang heb ik met mijn dochters op één kamer geslapen, we voelden ons niet veilig in ons eigen huis.


Bipolaire stoornis

Het waren de kinderen die mij in die tijd op de been hebben gehouden. En God, Hij gaf kracht. Ik merkte: ik hoef het niet alleen te doen. Hoewel de psychische gevolgen nog steeds merkbaar zijn, bouwen we inmiddels alle drie weer aan ons eigen leven. Ik kijk weer vooruit, ben op zoek naar een ander huis.

Tegelijkertijd vind ik het ontzettend moeilijk om mijn ex, die achteraf een bipolaire stoornis blijkt te hebben, te vergeven. Ik weet dat God dat van mij vraagt, ik zou willen dat ik het kon, ik heb erom gebeden omdat dit tussen mij en God instaat, maar ik kan het niet. Niet per se hoe hij mij, maar vooral hoe hij de kinderen heeft getraumatiseerd maakt het te moeilijk. ”    

Via deze link kun je een podcast beluisteren over echtscheiding. Meer verhalen over echtscheiding lees je in de april-editie van Eva. Gratis proefnummer aanvragen? Dat kan hier

Tekst: Esther van Lunteren