Eva Logo
15 maart 2018 in Uit & thuis

Een jaar lang elke dag een rokje naaien

Dianne naaide een jaar lang elke dag een rokje. De opbrengst ging naar IJM. “Op een gegeven moment is het net zoiets als tandenpoetsen.”

“Ik wens jou een dak boven je hoofd. Dat je huis een thuis mag zijn, je tafel vol met brood.” Een paar zinnen uit het nummer Ik wens jou van Trinity. Dianne van Duuren had dit nummer vaak op als ze weer een rokje moest naaien. Een jaar lang deed ze dit elke dag om aandacht te vragen voor moderne slavernij.

Hoe is het jaar verlopen?

“Heel leuk. Omdat het elke dag was, was het wel echt een uitdaging. Op een gegeven moment krijg je er wel ritme in. Net zoals dat je je tandenpoetst, maakte ik elke dag rokjes. Ik maakte de rokjes regelmatig ’s avonds, want dan had m’n gezin er het minst last van. Vorig jaar gingen we op vliegvakantie. Toen ging de naaimachine ook mee. Dat was wel een voorwaarde die ik had gesteld, het moest gewoon doorgaan, waar ik ook was.

Ik wilde een keer na een feestje rond tien uur nog een rokje maken, maar toen kreeg ik opeens een slechtnieuwsbericht. Weg motivatie. Ik heb toen met tranen in m’n ogen alsnog het rokje genaaid.
Ik dacht: als die mensen voor wie ik dit doe ook gedwongen worden om aan het werk te gaan, zelfs als hun kind ziek is of zelfs overlijdt, wat hebben wij in Nederland dan eigenlijk te klagen?"

Wat wilde je bereiken met de actie?

"Mijn actie heeft uiteindelijk ongeveer 3.750 euro opgeleverd en al dat geld ging naar International Justice Mission (IJM). Een heel mooi bedrag waar ook echt genoeg mee gedaan kan worden, maar het voelt als heel weinig als je bekijkt hoe groot het probleem is. Mensen worden wel aan het denken gezet door mijn actie, dat was mijn doel. Je kan heel concreet iets doen voor een ander."

Wat doet IJM?

"IJM is een christelijke organisatie. Ze bevrijden mensen die vastgehouden worden als slaaf, maar voorafgaand maken ze een heel dossier op met bewijsmateriaal. Zo kunnen ze een dader berechten, zodat het daar stopt. Het slachtoffer krijgt nazorg en scholing of een klein budget zodat hij of zij eindelijk kan beginnen met het opbouwen van een leven. Dat totaalpakket vind ik zo belangrijk."

Heeft het geloof een rol gespeeld in dit alles?

"Ik wilde me heel graag dienstbaar opstellen naar de ander, vanuit m’n geloof. Ik werkte in de verslavingszorg en in een kantoor daar hing de spreuk: ‘Wie met tranen zaaien, zullen met gejuich maaien.’ Ik kan echt tranen laten om de slavernij, maar uiteindelijk komen we er als overwinnaar uit. Ik wens dat Gods liefde dicht bij die mensen mag zijn en dat we uiteindelijk een einde kunnen maken aan de slavernij."

Meer weten over het werk van IJM of wil je een donatie doen? Klik hier voor de website.