Eva Logo
10 maart 2018 in Opvoeding en gezin

'Het leven is niet perfect - en mama ook niet'

We delen gezellige foto’s met vriendinnen op feestjes, moffelen onze onderkin weg en showen onze fantastisch gelukte ovenschotel. Zo doen we dat op Facebook. Maar eerlijk: hoe vaak voelen we ons zo geweldig? En wat doet deze façade met onze tienerdochters? Sjanet Albada van Huis van Belle geeft tips.

Mooi zijn, slim zijn, goed presteren, goede keuzes maken… Wie wil dat niet? Kijk maar op social media. Het gevoel van niet mogen falen is groot. Er komt veel op tienermeiden af, en daar gaan veel dilemma’s mee gepaard. Welke vakken kies ik zodat ik straks de goede studie kies (want ik moet wel in één keer goed kiezen)? Hoe ver ga ik met mijn vriendje? Stuur ik hem wel een naaktfoto van mezelf of niet? Laat ik online wel of niet zien dat het eigenlijk niet zo lekker gaat? De onzekerheden en issues waar meiden mee worstelen zijn niet anders dan die van tienermeiden twintig jaar terug. Maar: er zijn wel veel meer keuzes die op de meiden afkomen, waardoor ze vaak veel stress ervaren en er zelfs onder zeventienjarigen al veel burn-outs voorkomen.

Hoe help je als moeder je dochter met deze dilemma’s? Je kunt een rolmodel en wegwijzer voor haar zijn.

Tip 1. Begin met eerlijkheid

Hoe laat je je dochter zien dat - eerlijk is eerlijk - het leven niet alleen rozengeur en maneschijn is? Uit onderzoek van Huis van Belle bleek onlangs dat tienermeiden hun ouders als een belangrijk rolmodel zien. Een opsteker, maar dat houdt je ook een spiegel voor. Welke indruk heeft je dochter van jou? Hoe ziet ze jou, denk je, als ze kijkt naar hoe je in het leven staat? In de schoonheid ervan, maar ook de gewoonheid of lastigheid? Je eerlijkheid daarover, en het gesprek dat je over concrete dilemma’s met haar voert, is super belangrijk voor haar. Zo leert ze haar eigen mening vormen, met jou als rolmodel. En leert ze dat ze mag proberen, falen en leren.

Tip 2. Grenzen bespreken en leren

Veel ouders willen hun kind eigen verantwoordelijkheid bijbrengen. Dat is ook belangrijk, je wilt dat je zoon of dochter zelf leert keuzes te maken. Maar uit breinonderzoek (Lees maar eens het boek ‘Het tienerbrein’ van Jelle Jolles) laat zien dat het tienerbrein niet klaar is voor heel veel eigen verantwoordelijkheid. Het heeft behoefte aan grenzen en ouders die richtingaanwijzers zijn door het leven. Bespreek die dus met haar. Dat is vaak wel lastig; wat geef je wel of niet mee? En hoe kun je dat dan bespreken op een goede manier?

Tip 3. Spreek expliciet waardering uit

In deze periode komt er veel op je dochter of zoon af. Dan kunnen ze echt wel een boost voor hun zelfvertrouwen gebruiken. Een stukje waardering en bemoedigende woorden. Spreek die uit, en het liefst heel concreet. Bijvoorbeeld als ze een nieuw jurkje aan heeft: “Wat heb je een leuk jurkje aan, het staat je heel erg mooi.” Of als ze hard gewerkt heeft aan een werkstuk: “Wat goed dat je zo doorzet om dat werkstuk mooi te maken, heel knap van je”. Laat zien dat je trots op haar bent, door haar te bemoedigen met complimenten! Heb je het idee dat ze ongevoelig is voor complimenten? Duik samen eens in 5 talen van de liefde, om te ontdekken welke taal aansluit bij haar!

Op de Huis van Belledag (7 april van 10.00-13.00 op de Christelijke Hogeschool Ede) heeft Huis van Belle een speciaal programma voor ouders van tienermeiden, dat gaat over deze onderwerpen. Met een interactieve workshop van Stichting Voorkom over grenzen aanleren en bespreken. Of je ontdekt hoe jij een rolmodel kunt zijn. Daarnaast duikt de CHE nog even verder met je in de wereld studiekeuzes. Interesse? Lees meer en meld je aan.​​​​​​​