Eva Logo
9 maart 2018 in Getuigenissen

'Ik ben clown, prinses en juf Snapniks'

Elza werkt jaren als apothekersassistente tot ze plots wordt stilgezet en in de ziektewet komt. “Ik kon geen aardappels meer schillen, maar wel bidden voor mijn gezin.” De ziekteperiode heeft haar leven veranderd.

“In 2015 werd ik ziek. Acht maanden lang had ik ernstige astma en kon ik niet meer praten. Zodra ik iets wilde zeggen, begon ik enorm te hoesten. Ik werd een paar keer in het ziekenhuis opgenomen en kreeg veel puffers en medicijnen. In die periode las mijn man mij regelmatig voor uit de Bijbel. Op een dag stuitten we op de tekst: “Uit mijn benauwdheid redde Hij mij.”

Langdurig ziek
God was er en steunde ons. Toen ik bijna opgeknapt was, mocht ik gaan te re-integreren in het ziekenhuis. Maar juist op dat moment gebeurde er iets ongelukkigs: ik struikelde in onze keuken over een la. Mijn val resulteerde in een whiplash. Ik was nog niet helemaal uit de ziektewet, maar nu werd ik voor de ziektewet een langdurig zieke. Ik had erg veel pijn in die tijd en ik kon niet veel in huis doen. Na een jaar heb ik mijn baan als apothekersassistente opgezegd, zodat ik mij volledig kon richten op mijn herstel. Gelukkig heeft mijn man een baan en kon ik dit doen.”

Grootste les

“Ik heb in mijn ziekteperiode geleerd dat je waardevol bent om wie je bent. Het gaat er niet om wat je doet, je mag gewoon zijn. Net als Maria van Bethanië, die aan de voeten van Jezus lag. Ik heb ontdekt dat mijn waarde ligt in wie ik mag zijn in Jezus. Ik kan met Hem praten en voor anderen bidden, een van de weinige dingen die ik nog kon doen. Ik kon niet de aardappels schillen, maar wel bidden voor mijn gezin.

In 2016 ben ik het revalidatietraject ingegaan. Vanaf dat moment ben ik als een speer opgeknapt. Toen dacht ik - wat nu? Ik wilde eigenlijk niet terug naar de apotheek. Ik wilde mijn hart volgen.”

Prinses Elsa

"Ik heb twee passies. Als eerste vind ik het fijn om naar mensen te luisteren. Daarom ben ik begonnen aan een deeltijdopleiding voor psychosociaal therapeut. Daarnaast heb ik nog een andere passie: kinderen blij maken met behulp van acteren. Ik dacht: wat als ik eens een kinder-entertainmentbedrijf opzet? Ik heb kinderfeesten gegeven  en kinderclubs geleid, het is goed te combineren met mijn studie en ik kan dit. Bovendien kan ik drama in de toekomst gebruiken in mijn werk als psychosociaal therapeut. Zo is mijn bedrijf ontstaan. Ken je prinses Elsa van Frozen? Die speel ik vaak, dit is extra grappig omdat mijn naam ook Elza is. Daarnaast zie je me vaak verschijnen als clown Kwep en juf Snapniks, een lief en dom juffie. Ik laat de kinderen tijdens gezinsdiensten in kerken meehelpen aan mijn optreden. Daardoor onthouden ze meer dan dat je ze alleen uitlegt. Als je de verhalen dichtbij hen brengt, dan kunnen ze ze veel beter begrijpen. Ik ben zo blij dat ik mijn hart ben gaan volgen en dat ik mijn talenten nu voor God kan inzetten. Ik krijg allerlei boekingen voor kinderfeesten en grote organisaties.”

Leukste typetje

“Ik vind het het leukst om Juf Snapniks te spelen . Als ik ervoor kan zorgen dat de boodschap van de Bijbel in de harten van kinderen komt, krijg ik de meeste voldoening. Een clownsoptreden is natuurlijk leuk en grappig, maar als je in een kerk mensen aan het lachen en nadenken krijgt, is dat helemaal super. Zelfs volwassenen zijn soms ontroerd, omdat ze het Bijbelverhaal voor zich zien. Dingen die kinderen leuk vinden, zijn vaak voor volwassenen ook leuk.”

Lees hier meer over Happy Kids Entertainers.


Tekst: Liza Vroling